utorak, 21. februar 2017.

Izrada planske dokumentacije preduslov za ulaganje investitora

Glavni gradski urbanista Milutin Folić ukazao je na današnjoj Drugoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture, koja se održava u hotelu „Metropol”, da su se stari investitori zadržali u Srbiji, ali i da je došlo mnogo novih koji žele da u saradnji sa Gradom Beogradom i Vladom Republike Srbije započnu nove projekte.

– U prethodne tri godine Grad Beograd je usvojio 150 planova detaljne regulacije, novi generalni urbanistički plan i nove planove generalne regulacije. Pre toga godišnji prosek bio je deset do dvadeset planova detaljne regulacije. Planovi su osnov za investicije u infrastrukturu, odakle zatim slede planovi investitora za ulaganje od čijeg se novca dalje ponovo ulaže u razvoj infrastrukture i uređenje grada. Otvorili smo vrata investitorima, imamo sa njima novi odnos i sarađujemo na obostranu korist. Beograd je danas pokriven dokumentacijom 60 odsto i stekli su se ozbiljni uslovi da investitori steknu interes da grade i ulažu i nadamo se da ćemo već sledeće godine imati pokrivenost grada dokumentacijom od 80 odsto. Time rešavamo i problem divlje gradnje koja se do sada pravdala nedostatkom dokumentacije i sporim izdavanjem dozvola – istakao je Milutin Folić, naglasivši da će ovakve konferencije doprineti da se Beograd u budućnosti što više i brže razvija.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović ukazao je da je u 2016. godini ugovorena izgradnja 650.000 kvadrata i oko 170.000 kvadrata koji se priznaju investitorima po osnovu vlasništva nad objektima na svojim parcelama.

– Uvid u kvadraturu i strukturu takvih prostora daje nam mogućnost da znamo gde je neophodno investirati u javnu infrastrukturu, kao i sa kojim budžetom možemo da raspolažemo. Trenutno izvodimo 64 velika projekta, a ugovorili smo i 30 novih radova, sve zahvaljujući razvoju ulaganja stranih i domaćih investitora – kazao je Popović.