sreda, 22. februar 2017.

Grad Beograd podržao obeležavanje stogodišnjice prvog zvučnog džez zapisa

Vršilac dužnosti zamenika gradskog sekretara za kulturu Milan Lazović najavio je podršku Grada Beograda obeležavanju stogodišnjice prvog zvučnog džez zapisa u svetu. Manifestacija će biti održana od 24. do 26. februara u Akademiji 28, istakli su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.  

Lazović je ukazao da je Beograd  grad džeza u kome su nastupali najveći svetski i domaći džez muzičari. Takođe je podsetio da je Beogradski džez festival uvršten u manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd i da beleži sve veći uspeh. 

– Poslednji festival je oborio sve rekorde, zbog čega je Dom omladine postao mali da odgovori na sve zahteve ovog velikog događaja. Zbog  rekordne posećenosti, veliki deo programa preselio se u „Sava centar”, a predstojeći  Beogradski džez festival obećava nastavak tendencije rasta u svim parametrima – istakao je Lazović i dodao da posebno ohrabruje sve veća posećenost mlađe populacije Beogradskom džez festivalu. 

Predstavnik Beogradskog diksilend orkestra Vladimir Racković istakao je da će u nedelju, 26. februara, na dan kada je  u Njujorku 1917. nastao istorijski zapis, publika u Akademiji 28 biti u prilici da čuje upravo te numere. On je izrazio zadovoljstvo što je Grad Beograd prepoznao značaj ovakve  manifestacije.  

Šef katedre za džez na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Miroslav Karlović podsetio je da je nastanak džeza direktna posledica nemogućnosti Afroamerikanaca da se slobodno ispolje u američkom društvu na početku 20. veka.  On je dodao da džez predstavlja kolektivnu improvizaciju i kontrolisani haos, za koje je potrebno ogromno muzičko umeće.  

Manifestaciju  će u petak, 24. februara, otvoriti izložba „Srbija na džezu”, potom sledi nastup Jovana Maljokovića. Narednog dana nastupiće sastav Fish in oil, dok će u nedelju, kada se i obeležava stogodišnjica prvog džez zapisa, nastupiti Beogradski diksilend orkestar, najavili su organizatori.