sreda, 22. februar 2017.

Besplatna turistička razgledanja Beograda

Povodom održavanja 39. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu i obeležavanja Svetskog dana turističkih vodiča, Udruženje turističkih vodiča Srbije, u saradnji sa Sekretarijatom za privredu Grada Beograda, organizuje besplatna razgledanja grada za sugrađane, posetioce glavnog grada, kao i učesnike Sajma turizma u Beogradu.

U petak u 12 i 14 časova planirana je tura „Razgledanje grada tramvajem”. Trasa kretanja tramvaja za oba polaska je sledeća: Gospodarska mehana, Beogradski sajam, petlja „Mostar”, Palata pravde, Savski trg, Nemanjina ulica, Resavska ulica, Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltova, Ulica kraljice Marije, Ulica 27. marta, Džordža Vašingtona, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška, Pariska, Karađorđeva, Železnička stanica, Savska, petlja „Mostar”, Beogradski sajam (završetak ture). Prijem putnika je na redovnim stajalištima, a vodič je Ljubiša Đorđev. 

Istog dana u 16 časova predviđeno je razgledanje parka Manjež. Okupljanje je kod fontane „Slap”, Ulica kralja Milana. Vodič je Zorana Trifković Hinić

U subotu u 10.45 sati organizovano je razgledanje zdanja Starog dvora. Prijava u Turističkom informativnom centru TOB-a, Knez Mihailova 6. Vodič je Zoran Ilić. U 11 sati je razgledanje Vračarskog platoa, sa polaskom ispred spomenika Karađorđu i vodičem Jasminom Ćirić. U podne će biti organizovana još jedna tura razgledanja zdanja Starog dvora

Od 12.30 do 13.30 biće upriličena je promocija Udruženja turističkih vodiča Srbije na Sajmu turizma, na bini u hali 4. Predstaviće se priče turističkih vodiča o skrivenim lepotama Beograda i Srbije. Za 15 časova zakazano je razgledanje starog Zemuna. Polazak je ispred pošte u Glavnoj ulici, a vodič je Zorica Arsić. U isto vreme zakazano je i razgledanje Tašmajdana. Polazak je ispred Crkve Svetog Marka, a vodič je Aleksandra Marković

U nedelju će biti organizovano razgledanje Knez Mihailove ulice u 10 časova. Polazak je ispred Palate „Albanija”, vodič Zoran Ilić. Obilazak Novog groblja omogućen je od 11 časova, s polaskom s platoa ispred Novog groblja i vodičem dr Violetom Obrenović.

U podne ispred Konaka knjeginje Ljubice, vodič dr Milan Prosen predstaviće „Deset stilova arhitekture Beograda”. U 15 sati planirano je razgledanje ambijentalne celine Savamala. Polazak je ispred zdanja „Beogradske zadruge” sa vodičem Branislavom Popovićem. 

Prijavljivanje učesnika za navedene pešačke ture nije potrebno, osim za posete Starom dvoru, koje se može obaviti u Turističkom informativnom centru TOB-a.