subota, 25. mart 2017.

Vesić: Kanalizacija za još pet stotina domaćinstava na Voždovcu

Gradski menadžer Goran Vesić, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević obišli su danas radove na izgradnji kanalizacije u delu Banjice. Kako je tom prilikom istakao Vesić, radovi se obavljaju u nekoliko faza – prva obuhvata izgradnju deonice fekalne kanalizacije u Paunovoj, druga spajanje sa Bulevarom oslobođenja, a treća izgradnju sekundarne mreže u Ulici Porodice Trajković. Kako je precizirao, prve dve faze bi trebalo da budu završene ove godine i koštaju dvanaest miliona dinara.

– Konkretno, ovim radovima stvoriće se uslovi da oko pet stotina domaćinstava u Ulici porodice Trajković, koja se nalazi na svega desetak kilometara od centra grada, konačno mogu da budu priključeni na kanalizacionu mrežu. Radovi su deo plana grada da svi delovi Beograda u skorijoj budućnosti dobiju kanalizaciju. U ovom trenutku, samo na Voždovcu radi se na četiri lokacije – naveo je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio i da su u Surčinu u toku obimni radovi na 45 kilometara deonica kanalizacione mreže, a priprema se i projekat za Krnjaču za narednu godinu za čak 80 kilometara mreže. Radi se i na Sunčanom bregu u Rakovici. Deo sveobihvatnog plana da do 2025. nijedna kuća u Beogradu ne bude bez priključka na kanalizaciju jeste i izgradnja pet fabrika za preradu otpadnih voda. Uporedo sa radovima na kanalizacionom sistemu, dodao je Vesić, ulaže se i u vodovodni sistem, naročito kad je reč o zameni dotrajalih vodovodnih cevi.

– Prvi put se planski radi i ulaže u kanalizacioni i vodovodni sistem i mrežu – ocenio je Vesić.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić rekao je da je dobra saradnja opštine, grada i javnog preduzeća rezultirala time da će pet stotina domaćinstava konačno dobiti kanalizaciju.

– Na Voždovcu su u toku radovi i na dva važna kolektora: Jelezovačkom i Kumodraškom. Do kraja godine definisaće se i dalji prioriteti kad je reč o kanalizacionoj mreži. Opština je odlučila da pomogne gradu i da sama projektuje sekundarnu kanalizacionu mrežu za pojedine deonice – istakao je Savić.

On je dodao da razlog za to leži u nameri da se što bolje i brže postignu rezultati u ovoj vitalnoj oblasti ulaganja.