utorak, 28. mart 2017.

Siniša Mali: Usvojen operativni plan za odbranu od poplava na vodama drugog prioriteta

Gradonačelik Beograda Siniša Mali predsedavao je danas sednici Gradskog štaba za vanredne situacije na čijem je dnevnom redu bila spremnost subjekata zaštite i spasavanja za odbranu od poplava, kao i primena  plana za odbranu od poplava na vodama drugog prioriteta na teritoriji Beograda. 

Gradonačelnik je istakao da je operativni plan za odbranu od poplava usvojen na prethodnoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

– Shodno uputstvima koje smo dobili od republike, imali smo obavezu kao grad da održimo ovu sednicu do 1. aprila. Zadovoljan sam izveštajem svih nadležnih subjekata u gradu Beogradu i mogu da kažem da smo spremni za sve eventualne prirodne nepogode koje mogu da se  dese u narednom periodu – ukazao je Mali.

On je podsetio da je izmenom Zakona o vodama, koji je usvojen krajem prošle godine, Grad Beograd izgubio nadležnost nad vodotocima prvog reda koja se odnosi na velike vodotoke poput Dunava, Save i Kolubare.

– Grad Beograd će ubuduće u vezi sa vodotocima prvog reda koordinarati sa „Srbijavodama”, dok će posebna pažnja grada biti usmerena na vodotoke drugog reda. Postoje kilometri kanala i potoka u našoj prestonici, od kojih je samo tridesetak kilometara uređeno. Posebna pažnja će u godinama koje dolaze biti usmerena na uređenje tih vodotoka, kako bi se oni očistili od smeća, šuta i drugog otpadnog materijala koji je odlagan decenijama i sa kojim se niko nije bavio – ukazao je gradonačelnik.

Kako bi se smanjio rizik od poplava, predsednici opština će moći ubuduće da se direktno obraćaju „Srbijavodama” u cilju preventivnog delovanja na vodotocima koji se nalaze na njihovoj teritoriji, istakao je Mali.

Gradonačelnik je dao zadatak „Beogradvodoma” da se do juna urede prioriteti vodotoka drugog reda, s obzirom na to da je samo šest odsto njih uređeno na teritoriji prestonice.

Sednici Gradskog štaba za vanredne situacije prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Rade Milošević, načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predsednici opština i direktori javnih preduzeća.