utorak, 28. mart 2017.

Otvoren šalter za preduzetnike u Barajevu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas otvaranju šaltera za preduzetnike u opštini Barajevo. Otvaranju šaltera koji ima za cilj da se preduzetnici na efikasan način informišu, upoznaju i obaveštavaju o svim aktivnim programima i aktivnostima prisustvovali su i v.d podsekretara Sekretarijata za privredu Maja Bajagić, predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović, v.d. direktora Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije Branislava Simanić.
 
Andreja Mladenović je podsetio da je šalter za preduzetnike u Barajevu deveti po redu i podsetio na važnost njihovog postojanja.

–    Gradske opštine su mesta gde građani imaju prvi susret sa upravom bilo da se radi o komunalnim  problemima, matičnom službom ili su došli nekim drugim poslom. Tu građanin treba da dobije sve što je potrebno da obavi posao zbog kojeg je došao, a ovaj šalter je mesto gde preduzetnici mogu da dobiju savet, uputstva, informacije o povoljnostima i svaku pomoć da svoj posao obavljaju uz što manje problema. Grad Beograd je u poslednje tri godine napravio ozbiljne pomake u popravljanju privrednog ambijenta. Otvoreno je više od 500 gradilišta, a samo naša Direkcija za građevinsko zemljište otvoriće još 50. Danas se na našoj teritoriji otvaraju potpuno novi pogoni, poput „Mei ta” koji će zaposliti više hiljada radnika. Nije nam cilj da sprečavamo investicije u drugim delovima Srbije ali moramo i mi učiniti sve što je u našoj moći da investitori dolaze u Beograd i ulažu u proizvodne pogone. Grad će nastaviti da pomaže i zajedno sa Privrednom komorom Beograda učinićemo sve da stvorimo još povoljne uslove za investiranje – istakao je Mladenović.

Maja Bajagić,  v.d. podsekretara Sekretarijata za privredu upoznala je prisutne sa aktivnostima Sekretarijata za privredu iz oblasti preduzetništva u 2017.godini, koje su predviđene merama i programima Akcionog plana za zapošljavanje za 2017. godinu.

Ona je takođe je istakla i da je planirano raspisivanje dva javna konkursa: Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva na teritoriji grada Beograda i  Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja koji se realizuje u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd.

Predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović istakao je da će novootvoreni šalter biti most između organa lokalne samouprave,  preduzetnika i Grada Beograda. On je podvukao da privrednici sada ne moraju da idu van Barajeva jer će se svi njihovi problemi rešavati u okviru organa opštine. 

V.d. direktora Privredne komore Beograda Milivoje Miletić rekao je da ova komora, zajedno sa Gradom Beogradom sve svoje kapacitete koristi ka podizanju i pomaganju preduzetništva onima koji se nalaze na početku svog biznisa.

U cilju sticanja znanja o pokretanju sopstvenog biznisa, Grad Beograd, Sekretarijat za privredu je u periodu od 27. februara do 4. marta 2017. godine, sproveo besplatne edukativne Radionice „Znanjem do cilja”. Radionicama  je prisustvovalo oko 200 zainteresovanih Beograđana koji su stekli elementarno znanje o osnivanju, upravljanju i finaniranju sopstvene poslovne ideje. 

Inače, do sada je otvoreno osam šaltera za preduzetnike i to u opštinama Zvezdara, Obrenovac, Čukarica, Voždovac, Rakovica, Savski venac, Palilula i Lazarevac. Rad ovoh šaltera omogućava preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, štedeći svoje vreme odlaskom u nadležne institucije.

Preduzetnik na šalteru može da dobije pomoć u primeni relevantnih zakonskih i poreskih propisa i procedura, informiše se o postojećim kreditnim linijama i programima pomoći, dobije informacije i pomoć u pripremi poslovnih planova, statističkih i finansijskih analiza, analizi tržišta, privatizaciji, kao i u identifikaciji tržišnih mogućnosti u Srbiji i van nje. Na šalteru privatnici mogu da se informišu i o uvoznim i izvoznim procedurama, zahtevima EU i drugih tržišta, carinskim stopama, kvotama, dobiju informacije o odgovarajućim obukama i kursevima za  start-ap privredna društva, da im se pomogne u identifikaciji i proceni poslovnih ideja, na osnovu rezultata istraživanja tržišta, kao i da dobiju pomoć prilikom registracije privrednog društva (izbor najprikladnijeg zakonskog oblika, priprema zahteva za registraciju).