sreda, 29. mart 2017.

Vesić: Nastavljamo sa unapređenjem obrazovnog sistema u Beogradu

Gradski menadžer Goran Vesić, članica Gradskog veća Tanja Popović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković obišli su danas Osnovnu školu „Svetozar Marković” povodom završetka adaptacije i nadogradnje ove škole. Događaju je prisustvovao i direktor škole Dragi Lukić.

Vesić je zahvalio Ministarstvu prosvete na uloženom novcu u ovu školu, u koju je do sada investirano 850.000 evra.

– U školi je završen čitav sprat, šest učionica, što je oko 1.000 novih kvadratnih metara. Ova ustanova postoji 67 godina, a 64 godine je u ovoj zgradi i od tada nije mnogo ulagano u ovaj prostor, te je ovo prva velika intervencija. Nekada je ova škola imala oko 400 učenika i bila je pred gašenjem, danas ih ima 750, a kapacitet je 900 đaka. Na Vračaru su sve škole gotovo popunjene, tako da očekujemo da će biti i ova. Grad Beograd je u Ministarstvu prosvete aplicirao za rekonstrukciju još dve škole na Vračaru, ali i još jednog broja u Beogradu, tako da očekujemo da ćemo u toj saradnji uspeti da preuredimo i neke predškolske ustanove i da ćemo zajedno uspeti da poboljšamo kvalitet u obrazovnim ustanovama – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, samo zajedničkim radom mogu se ostvariti pomaci u obrazovanju, predškolskoj zaštiti i školskom sistemu. To, kako je dodao, nije samo obaveza Ministarstva prosvete, koje tako veliki posao ne bi moglo da uradi bez pomoći lokalne samouprave.

– Zahvalan sam ministru na tome što je za narednu školsku godinu najavio nove predmete, a to je nešto što će decu pripremiti za život u 21. veku, koji nije lak i zahteva dobro obrazovanje, kako bi mogli da se takmiče sa brojnim izazovima – naglasio je Vesić.

Ministar Šarčević je rekao da su radovi na školi, koji traju već gotovo dve godine, privedeni kraju.

– Danas smo sagledali šta je školi još neophodno kako bi bila apsolutno kompletna, tako da su ostali radovi u vrednosti od oko milion dinara za neke sitnice. Deca su zadovoljna izgledom škole. Ova škola je posle 65 godina dobila novo ruho i služiće barem još toliko ili upola od toga. Škola je dobra sa rezultatima u projektima u kojima je učestvovala, tako da postaje jedna od vodećih u Beogradu i Srbiji – naveo je Šarčević.

Milan Nedeljković je ponovio da je zahvaljujući nadležnom ministarstvu i Gradu Beogradu Vračar dobio još jedan „biser” na Neimaru, školu koja je iznedrila 6.000 đaka. On je izrazio nadu da će i ostale škole na Vračaru biti uređene poput škole „Svetozar Marković”.

Predstavnici ministarstva, grada i opštine Vračar obišli su školu, posetili neke od novih kabineta i u razgovoru sa đacima se uverili da je škola sada baš po meri đaka i u skladu sa njihovim potrebama. Osnovci su se potrudili da u kratkom prigodnom programu pokažu da su talentovani i za muziku i recitovanje.