sreda, 29. mart 2017.

Kulturna saradnja Beograda i Moskve izuzetno značajna za obe države

Saradnja Grada Beograda i Moskve u oblasti kulture je od velikog značaja za obe države, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

U prilog toj činjenici, Mladenović je, gostujući na Televiziji „Hepi”, podsetio na značaj međunarodne manifestacije Dani Moskve u Beogradu, koja je održana lane i najavio Dane Beograda u Moskvi krajem maja.

– Kada imate deset susreta premijera Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i imate niz sporazuma dve države, onda je prirodno da i glavni gradovi  imaju jaku saradnju. Nastavićemo sa jednom izuzetno živom i jakom saradnjom koja postoji između dva grada i kulturnim vezama koje su zaista mnogo jake – istakao je Mladenović.

Govoreći o vodotocima drugog reda u Beogradu, Mladenović je rekao da je izdvojeno više od 120 miliona dinara za uređenje tih vodotoka, kojih na teritoriji grada Beograda ima više od 200 i koji mogu predstavljati problem u slučaju velikih padavina.

– Grad Beograd  usvojio je operativni plan odbrane od poplava. Vodotoci drugog reda su u nadležnosti gradova i opština, a Beograd ima više od 200 takvih rečica koje mogu da izazovu ogromne probleme u slučaju velikih padavina i izazovu poplave kao što su bile 2014. godine – istakao je Mladenović.

On je naglasio da grad radi na sistemu rane najave s detektorima i kišometrima koji bi na tim vodotocima drugog reda obaveštavali jedan centar o kretanju vodostaja.

– To je veoma važan sistem na kome radimo. Zato smo i potpisali sporazum sa regijom Lacio, koja je taj sistem izuzetno razradila na celoj teritoriji Italije. Nadam se da ćemo tokom 2017. uspostaviti taj monitoring centar i kod nas – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji ima dugu tradiciju i ponos je Grada Beograda i koji će biti održan od 30. marta do 2. aprila. 

– Ovaj festival ima regionalni karakter godinama, a mi se trudimo da nacionalnu selekciju poboljšamo. Biće prikazano 80 filmova, a festival ćemo otvoriti sa dva izuzetno zanimljiva filma, jednim kratkim filmom „Bunker 93” Puriše Đorđevića i dugometražnim filmom „Panta rei” Ljubiše Samardžića – najavio je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je velika čast što će 64. Martovski festival otvoriti filmovi dva velikana srpske i jugoslovenske kinematografije. 

Prema njegovim rečima, biće još zanimljivih filmova posvećenih poznatim ličnostima poput Marine Abramović.