četvrtak, 30. mart 2017.

Volonterski servis Zvezdare predstavljen kao dobra praksa Srbije

Sastanak Mreže za socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština na temu „Volontiranje u službi socijalne zaštite” okupio je predstavnike Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, Ministarstva omladine i sporta, Stalne konferencije gradova i opština i Crvenog krsta Srbije, kao i preko 120 predstavnika opština iz cele Srbije.

Poseban deo skupa bio je posvećen predstavljanju šestogodišnjeg rada Volonterskog servisa Zvezdare kao primera dobre prakse i modela koji je primenljiv i u drugim lokalnim zajednicama. Miroslav Marinović, član Opštinskog veća Zvezdare,  naglasio je da su, imajući u vidu ograničene statutarne nadležnosti gradskih opština, uspeh i dobra praksa volontiranja na Zvezdari utoliko veći i značajniji. Reč je o modelu integralne socijalne zaštite i socijalne politike koju Zvezdara podržava, čime je opština opravdano osnažila svoju ulogu i kapacitet u oblasti socijalne zaštite.

Radmila Urošević, šefica Odseka za socijalnu zaštitu i koordinatorka Volonterskog servisa Zvezdara, rekla je da volontiranje na Zvezdari zbrinjava nevidljive i socijalno isključene Zvezdarce u kućnim uslovima, a da se za pomoć Savetovalištu za pojedince i porodice, kao i na razne edukativne i kreativne radionice, servisu obraćaju sugrađani i sa drugih opština.

Servis predstavlja socijalnu infrastrukturu opštine u neposrednom radu sa građanima. Pored kratkoročnih zadataka – interventne pomoći u urgentnim situacijama, volontiranje ima i dugoročne ciljeve, a oni su razvijanje i promocija ideje volontiranja kao socijalne vrednosti koja humanizuje i socijalizuje svakodnevni život svih građana. 

Pored zvezdarskog, predstavnicima nekoliko desetina uprava i centara za socijalni rad predstavljena su i volonterska isustva iz Kanjiže i Topole. Najavljena je dopuna postojećeg zakona o volontiranju sa ciljem unapređenja zakonskih rešenja koja bi bila stimulativnija za organizatore volontiranja.