sreda, 12. april 2017.

Informacije najvažnije za ekonomski položaj mladih u riziku

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević otvorio je danas panel-diskusiju na temu „Socioekonomski položaj mladih u riziku”, podsetivši da Grad Beograd ima razne vrste projekata i programa u Lokalnom akcionom planu za zapošljavanje, sa posebnim akcentom na zapošljavanje rizičnih grupa. 

– Trenutno se odvija takmičenje „Najbolja start-ap ideja” na koje svi mogu da učestvuju, a pogotovo mladi u riziku, kao i srednjoškolci završnih godina i studenti. Animirali smo privrednike i napravili fond od sedam hiljada evra. Želimo da probudimo preduzetnički duh kod mladih u Beogradu. Imamo i nagradu za najbolju inovativnu ideju, a to je godinu dana besplatnog boravka u Naučno-tehnološkom parku. Danas tu radi 48 kompanija, 29 start-ap komopanija i više od 450 inženjera, a to su sve mladi ljudi. Druga nagrada je dve godine besplatan prostor od Grada Beograda – rekao je Petronijević.

On je podsetio da je Grad Beograd prošle godine preko konkursa podelio 33 lokala, a u bodovanju su imali prednost mladi iz rizičnih grupa i romske populacije, kao i osobe sa invaliditetom. 

– Ove godine planiramo da taj broj bude više od 60, a kada se konkursi završe mi ćemo moći da izaćemo sa konkretnim brojem. Isto tako želimo da oživimo Čumićevo sokače, a i da mladim dizajnerima pomognemo da otpočnu svoj biznis – rekao je Petronijević, koji je ujedno i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda. 

On je naglasio da je više od 2.700 mladih ljudi prošlo radionice „Znanjem do cilja” za ove tri godine koliko se održavaju. 

– Sledeći korak je taj da ćemo napraviti jednu aplikaciju preko koje će svi dobiti informaciju šta se to novo dešava na teritoriji grada Beograda. Veoma je važno da mladi budu dobro informisani – rekao je Petronijević, ističući da se na taj način oni upoznaju sa realnim problemima koji ih očekuju.

Pored toga, podsetio je, rade se i obuke za IT tehnologije teže zapošljivih grupa, uglavnom osoba sa invaliditetom. Pored toga, Grad Beograd je pomogao i mladim poljoprivrednicima, podeljeno je 39 traktora, oprema za protivgradne mreže, košnice, vrcalice za med. Obučeno je i sto žena za korektivno iscrtavanje obrva, što je zanat koji je tražen jer je za sve njih pronađen posao.

Gordana Danilović, direktorka Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta, istakla je da je mladima u riziku koji treba da pokrenu biznis najvažnije da imaju sve potrebne informacije. Ono što je postignuto u svetu mora da se prilagodi nama, a najvažnije je ekonomsko osnaživanje i edukacija.

Zoran Lazić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je da je veoma bitno da se uspostavi sistem koji je zasnovan na elektronskim podacima o mladima kojima treba pomoći.

Panel-diskusija „Socioekonomski položaj mladih u riziku” održana je u okviru konferencije „Kako odgovoriti na potrebe zapošljavanja mladih u riziku”, a koja je deo projekta „Jaki mladi – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku”.