sreda, 26. april 2017.

Na Velikom ratnom ostrvu predavanja za srednjoškolce i studente

Zaposleni u JKP „Zelenilo – Beograd” nastavili su svoju dugogodišnju tradiciju organizovanja predavanja za beogradske srednjoškolce i studente na Velikom ratnom ostrvu i bili domaćini đacima iz Prve beogradske gimnazije u okviru njihovog projekta „Potraga za beogradskim blagom”. Tom prilikom ugostili su i učenike i njihove profesore iz Nemačke, koji su gosti našeg grada u okviru redovne razmene učenika.

Učenici su upoznati sa istorijatom i načinom nastanka Velikog ratnog ostrva, sa zonama zaštite u ovom zaštićenom prirodnom dobru i sa obavezama i pravima JKP „Zelenilo – Beograd” kao njegovog upravljača. Održano je i predavanje ornitologa koji ih je upoznao sa brojnim vrstama ptica koje su svoje stanište našle na ostrvu. Poseban značaj je dat orlu belorepanu, koji se već pet godina gnezdi na ostrvu. Pored srednjoškolaca Prve beogradske gimnazije i učenika iz Nemačke, ostrvo su posetili studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studentima su pokazani brojni ogledi koji su bili deo naučnih radova i doktorskih disertacija. 

Cilj ovih poseta je podizanje nivoa svesti o značaju Velikog ratnog ostrva kao zaštićenog prirodnog dobra posebnih odlika i prirode uopšte, sa akcentom na očuvanje prirode i na nemerljiv značaj za savremenog čoveka.