petak, 28. april 2017.

Pijaca „Kalenić” nakon 50 godina dobija nove tezge

Na najstarijoj i najposećenijoj beogradskoj pijaci „Kalenić”, nakon 50 godina koliko u nju nije ulagano, počelo je dopremanje i postavljanje prvog kontingenta novih tezgi, saopštavaju iz „Gradskih pijaca”. Obaviće se i reorganizacija pijačnog platoa, kojom će se postići bolja preglednost pijace, prodavcima olakšati rad, a posetiocima kretanje i kupovina na pijaci. Uz novu rasvetu, koja će u narednom periodu biti postavljena prodavcima i kupcima, omogućiće se duži boravak na pijaci.

Uporedo sa postavljanjem novih tezgi, radovi na zameni dotrajalih i neuslovnih lokala u Njegoševoj ulici teku u skladu sa prethodno utvrđenom dinamikom. Uklonjena su 23 montažna objekta sa potpuno neurađenom infrastrukturom, a biće postavljeno 28 novih lokala urađenih po evropskim standardima i modelu atraktivnih lokala duž Ulice Maksima Gorkog. Tokom proteklih dana na prve dve lamele izvršena je zamena betonskih temelja i podnih ploča, a betoniranje ploče na lameli 3 obaviće se već sledeće nedelje, kažu u „Pijacama”.

Kalenić pijaca, kao važan deo istorije Beograda i gradskog duha, ima svoju tradiciju i istorijsko nasleđe. Postoji još od davne 1926. godine kao zadužbina Vlajka Kalenića, a  uskoro će dobiti izgled kakav zaslužuje pijaca u 21. veku.