utorak, 16. maj 2017.

U Kaluđerici „Šantićevi dani” deseti put

Deseti, jubilarni Festival dečjeg književnog stvaralaštva „Šantićevi dani” održaće se u ponedeljak,  22. maja, u 12 časova u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić” u Kaluđerici. Ova književna manifestacija održava se od 2007. godine, u spomen na velikog srpskog pesnika Aleksu Šantića i njegovu poeziju. 
Festival će biti posvećen  nedavno preminulom književniku Raši Popovu, koji je otvorio prve „Šantićeve dane”, dao im ime i stvaralačko nadahnuće.

Svoje učešće na jubilarnom susretu malih i velikih pisaca potvrdili su književnici  Ljubivoje Ršumović, Slobodan Stanišić, Mošo Odalović, Uroš Petrović, Tode Nikoletić, Bojan Ljubenović, Miroslav Kokošar.

Ovom prilikom biće dodeljene i nagrade „Šantićevo pero”  za tekuću godinu, ali i jubilarne nagrade školama, mentorima, obrazovnim i kulturnim institucijama i pojedincima koji su tokom decenije trajanja festivala nagrađivani i koji su doprineli negovanju maternjeg jezika, ugledu i afirmaciji festivala.

Na festivalu će biti promovisan i Zbornik nagrađenih radova „Šantićevo pero 2007–2017 – Gde je život?”, koji je  priredila profesorka srpskog jezika dr Dušica Filipović.  

Specifičnost festivala i konkursa „Šantićevo pero” je autentičan književni odgovor dece i njihovih mentora na teme koje problematizuju lične stavove mladih prema svetu, životu, porodici, samoći, odrastanju i sazrevanju u okvirima postojećeg društvenog, istorijskog, socijalnog i kulturološkog konteksta. 

Na manifestaciji je do sada  učestvovalo 186 osnovnih, srednjih stručnih škola, gimnazija i institucija kulture iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Nemačke. Pregledano je preko šest hiljada učeničkih radova – poezije, proze, dramskih tekstova; putopisa, reportaža, eseja, rasprava i  dodeljeno preko dve stotine nagrada, pohvala i zahvalnica  učenicima svih uzrasta, njihovim mentorima, školama i institucijama kulture širom Srbije i regiona.