ponedeljak, 22. maj 2017.

Koncert „Od Baha do Baumana” večeras na Kolarcu

U velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras u 20 časova održaće se koncert „Od Baha do Baumana”, u kojem učestvuju dobitnik nagrade prva harmonika sveta Srđan Vukašinović, kamerni ansambl Novog simfonijskog orkestra „Makris”, kao i laureati na međunarodnim takmičenjima, pod dirigentskom palicom Predraga Goste, najavila je zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović gostujući na TV Pink i pozvala Beograđane da ne propuste priliku da uživaju u ovoj divnoj muzici. 

– Koncert je rezultat konkursa Sekretarijata za kulturu koji se raspisuje jednom godišnje i samo jedan od dobrih projekata koji su potpomognuti sredstvima Grada Beograda. Konkursi su jako važni zbog kvaliteta projekata, a primer za to je i večerašnji koncert. Posebno što će okupiti i mnogobrojnu mladu publiku – rekla je Andrea Radulović.

Maestro Predrag Gosta prepoznao je značaj mladih i njihovog uključenja u kulturni život prestonice i mogućnost da prezentuju svoje umeće. 

– Muzika kojom će se večeras predstaviti je bezvremenska, a na prvom mestu je važno da mladi ljudi prepoznaju njen kvalitet – rekla je Radulovićeva, koja se osvrnula i na uspešan rad Fondacije za mlade talente grada Beograda i najavila da će i gradski stipendisti biti prisutni na večerašnjem koncertu. 

Sve su ovo načini da se dopre do mladih, čak i predškolskog uzrasta da zavole klasičnu muziku i da nastave da neguju istoriju i tradiciju ove muzike. 

Pored večerašnjeg koncerta, od 10. do 25. juna održaće se i 12. Međunarodni festival rane muzike na istorijskim instrumentima. Ovaj festival održava se u prostorijama Kolarčeve zadužbine, Crkve Svetog Petra i Katedrale Blažene Djevice Marije, a podržali su ga Sekretarijat za kulturu Grada Beograda,  Mađarski kulturni centar „Kolegijum hungarikum”, Italijanski institut za kulturu, Fondacija „Makris” i drugi.