ponedeljak, 22. maj 2017.

„Sajam za treće doba 55 plus” na Beogradskom sajmu

„Sajam za treće doba 55 plus” biće održan 24. i 25. maja u Hali 3 na Beogradskom sajmu pod sloganom „Dođite da zajedno zakoračimo u drugu mladost”, najavila je v. d. gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na TV „Pink”.

– U protekle dve godine organizovan je ogroman broj aktivnosti  u okviru koncepta aktivnog starenja. On se razvija kroz veliki broj programa koji su besplatni, a podsetiću i da smo u tom periodu otvorili pet novih klubova za stare. Čak četiri opštine od ukupno pet gde su klubovi otvoreni nisu uopšte imali takve klubove, a među njima su Zemun, Rakovica, Barajevo i Zvezdara – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da su besplatni programi različiti od meseca do meseca i da su stariji sugrađani bili u prilici da posećuju časove jezika, različite radionice, a pprema njenim rečima, najposećenije su obuke za rad na računarima.

– U ovom trenutku imamo 25 klubova za stare, a do kraja godine ćemo otvoriti najmanje još dva kluba. Trenutno, na svakoj opštini imamo najmanje po jedan klub i nastavljamo sa svim aktivnostima na međugeneracijskoj saradnji – istakla je Stanisavljevićeva.

Govoreći o predstojećem sajmu, Nataša Stanisavljević je naglasila da je on namenjen prvenstveno starijim sugrađanima i da je po prvi put besplatan, pozvavši sve penzionere ali i mlade da dođu na ovu manifestaciju i dodala da je ovaj sajam u protekle tri godine posetilo više od 100.000 ljudi.

– Biće više od 70 izlagača i svi zainteresovani moći će da dobiju savete stručnjaka o zdravoj ishrani, preventivnim pregledima, a svaki od izlagača ponudiće i posebne pogodnosti u svojim oblastima delovanja. Tu će, kao i prošle godine, biti i gradska preduzeća koja će davati sva potrebna obaveštenja u okviru svoje delatnosti jer smo mi servis građana i želimo da ostvarimo direktnu komunikaciju sa njima. Naravno, na sajmu će biti predstavljeni i centri za socijalni rad koji su prva institucija kojoj se obraćaju ljudi kojima je pomoć potrebna, kako bi se stariji sugrađani bolje upoznali sa svojim pravima – kazala je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da Grad Beograd finansira rad 650 gerontodomaćica koje svakodnevno brinu o 2.630 ljudi, kao i da su po prvi put uvedeni lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju i da će kao odgovorna vlast grad nastaviti da razvija sve oblike socijalne zaštite i na taj način pomagati ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.