utorak, 23. maj 2017.

Obeležen jubilej – 40 godina Muzeja afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti je jedinstvena ustanova kulture, ne samo  u našem gradu i Srbiji nego i u regionu, jer se bavi istorijom i kulturom afričkih naroda i predstavlja simbol velikog prijateljstva između naše i afričkih zemalja, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali na svečanoj akademiji u Starom dvoru, povodom obeležavanja 40 godina postojanja Muzeja afričke umetnosti.

– Ovo je prilika za sve nas da taj most između naših naroda zadržimo i da negujemo taj odnos. Žao mi je što 40 godina unazad nije mnogo investirano u Muzej afričke umetnosti. Prošle godine smo sredili dvorište i osvetljenje, ove godine ćemo uraditi i kupolu muzeja, na kojoj su radovi počeli još 1989. godine, a nadam se da ćemo sledeće godine rekonstruisati i ceo muzej – rekao je Mali i dodao da se iz godine u godinu budžet grada za kulturu povećava.

On je naglasio da gradske manifestacije, kao što su Fest, Bitef i Belef, pokazuju sve bolje rezultate, a da muzeji poput ovog treba da budu reprezentativni i da mogu da prime veliki broj posetilaca i pomognu da naš grad prikažemo u modernom, kosmopolitskom svetlu.

– Završili smo rekonstrukciju Muzeja Jovana Cvijića, radimo na projektu rekonstrukcije Konaka kneginje Ljubice, radićemo i na velikom broju drugih ustanova kulture, ali kruna naše aktivnosti biće Muzej grada Beograda koji ćemo, ako sve bude po planu, početi da radimo sledeće godine u Resavskoj ulici – istakao je gradonačelnik i dodao da se bogatstvo jednog grada pokazuje i time koliko su ustanove kulture jake, a Muzej afričke umetnosti je primer za to.

Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, podsetila je da je taj muzej – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, plod neobičnog spoja ljubavi, misionarske posvećenosti i strpljenja, kao i da naš glavni grad ima privilegiju da bude domaćin dragocene zbirke „Pečar” od oko dve hiljade predmeta, jedinstvene u ovom delu sveta.

– Naša dosadašnja aktivnost, eksponati koje čuvamo i izložba koja će večeras biti otvorena svedoče o našoj spremnosti da u narednim godinama i decenijama ova ustanova bude vidljivije utisnuta na kulturnu mapu Srbije, Evrope i sveta – istakla je Aleksićeva.

Tadžuri Šradi Tadžuri, ambasador Libije u Srbiji, ovom prilikom rekao je da je Muzej afričke umetnosti jasan znak afričko-srpskih odnosa kojima se ponosi i dodao da će taj muzej nastaviti da igra značajnu ulogu predstavljajući kulturno nasleđe kojim je afrički kontinent bogat.

Ovom prilikom dodeljene su i zahvalnice institucijama i pojedincima za dugogodišnju uspešnu saradnju. U ime Sekretarijata za kulturu zahvalnicu je primila v.d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić, a zahvalnice su dobili i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, JKP „Zelenilo – Beograd”, Opština Savski venac, list „Politika”, Studio B i druge institucije.