sreda, 24. maj 2017.

Izložbe u Muzeju grada Beograda

Autorsko vođenje kroz izložbe „Školjka muzeja: tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda” i „Biseri muzeja: buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda” biće održano u četvrtak, 25. maja, u 18 časova u zgradi Muzeja grada Beograda (Resavska 40b), saopštavaju iz ove institucije kulture. Izložbe su realizovane kao sastavni deo Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), a posetioce će kroz izložbe provesti autorke dr Zlata Vuksanović Macura, Angelina Banković i Dragana Stojić. 

Izložba „Školjka muzeja: tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda” prikazuje tri nacionalna arhitektonska konkursa sprovedena radi dobijanja rešenja za novu zgradu Muzeja grada Beograda. Prvi konkurs je bio 1954, sledeći 1976, a poslednji 2016. godine. Na dva konkursa, organizovana 1954. i 1976, koncept je počivao na ideji podizanja nove zgrade muzeja u bloku između Knez Mihailove, Kralja Petra, Uzun Mirkove i Pariske ulice, ali nijedan od ovih projekata nije realizovan. Godine 2016. konkurs je obuhvatio izradu idejnog rešenja rekonstrukcije zgrade nekadašnje Vojne akademije u Resavskoj ulici 40b i njene prenamene u muzej. Na izložbi su prikazani originalni konkursni radovi i tok realizacije sva tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda.

Na izložbi „Biseri muzeja: buduća stalna postavka Muzeja grada Beograda”  predstavljeni su predmeti praistorijskih kultura koje su se razvijale na teritoriji Beograda, sačuvane dragocenosti iz perioda antičkog Singidunuma, kao i srednjovekovnog Beograda. Posetioci mogu da vide i najvrednije predmete iz perioda austrijsko-turskih ratova za Beograd i istorije Zemuna, kao i perioda oslobađanja od osmanske vlasti, devetnaestovekovnog razvoja Beograda i dela nekih od najpoznatijih umetnika 20. veka: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović, Matije Vukovića, Lazara Vozarevića ili Petra Lubarde.