sreda, 24. maj 2017.

Mladenović: Beograd sutra slavi Spasovdan, pošaljimo poruku o sabornosti i zajedništvu

Gradska slava Spasovdan jedan je od najvažnijih praznika koji obeležavamo u Beogradu i zato pozivam sve Beograđane da budu deo litije i da pošaljemo poruku o sabornosti i zajedništvu, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na RTV Studio B.  

– Nastavljamo ovu tradiciju i molimo se u sabornosti i zajedništvu za zdravlje, napredak i blagostanje našeg glavnog grada, svih Beograđana i posetilaca – rekao je Mladenović i dodao da mu je velika čast da bude domaćin gradske slave. 

On je dodao da Vaznesenje gospodnje ima jednu simboliku jer se naš grad posle velikih stradanja uvek uzdizao i gradio i podsetio da je to veliki praznik koji je za slavu uzeo još despot Stefan Lazarević početkom 15. veka, kada je Beograd uspostavio kao svoju prestonicu.  

– Obeležavanje gradske slave počinjemo svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u centru grada i onda nastavljamo sa jednom velikom litijom koja ide centralnim gradskim ulicama. Ona ide ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija, Knez Mihailovom, spušta se do Saborne crkve, Kraljice Natalije i završava u Vaznesenjskoj crkvi – rekao je Mladenović.

On je dodao da  litija staje na tri mesta, gde se moli za mir i blagostanje, za život, kao i za postradale u našem gradu. 

– Obeležavanjem ove slave mi slavimo život i blagostanje, molimo se za sve naše sugrađane, ali i za putnike namernike i sve one koji dolaze u naš glavni grad. To je jedan divan povod da se svi okupimo i u sabornosti obeležimo Vaznesenje gospodnje, Spasovdan – rekao je Andreja Mladenović, koji je izrazio nadu da će sve proteći u miru i kako dolikuje, a grad će se potruditi da u organizacionom smislu sve bude na najboljem mogućem nivou.

Vaznesenje gospodnje praznuje se četrdeset dana po Vaskrsu, a na ovaj način simbolično se sećamo svih događaja kada je Beograd rušen i ponovo podizan.