ponedeljak, 29. maj 2017.

Energetska efikasnost tema o kojoj se sve više govori

„Nedelja energije” je simboličan početak veće prisutnosti te teme u našem društvu, ali i naša potreba i želja da najšire slojeve građana uputimo u to šta se zaista dešava i koliko je bitno voditi računa o energetskoj efiksanosti, poručio je danas na konferenciji o održivoj energiji vršilac dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

– Grad Beograd godinama unazad pokušava da uhvati korak sa razvijenim zemljama kada je u pitanju zaštita životne sredine i energetska efikasnost, a danas je početak „Nedelje energije”, koja će se održavati svake godine i postati tradicionalna. Čitav univerzum postoji zahvaljujući energiji, sve je energija. To je razlog više da se energijom bavimo i da shvatimo da energija postoji u ogromnom broju oblika. Ljudska civilizacija 150 godina unazad koristi sve dostupne vidove energije i najčešće su to oni vidovi energije koji proizvode zagađenje. Zbog toga poslednjih 50 godina imamo značajno pogoršanje kvaliteta životne sredine. To je razlog što želimo da uhvatimo korak sa svetom i počnemo da koristimo one izvore energije za koje smatramo da ne prljaju životnu sredinu – istakao je Trivan.

Prema njegovim rečima, poslednjih desetak godina se vidi pomak u percepciji građana koliko je bitna životna sredina jer su danas mnogo spremniji da učestvuju u aktivnostima koje štite životnu sredinu.

Ideja nam je, dodao je Trivan, da u sve to uključimo i klubove penzionera jer su „ti ljudi veoma posvećeni svakoj inicijativi koja društvu donosi dobrobit”.

– Ta populacija hoće da učestvuje u mnogim akcijama, ima mnogo znanja i iskustva u različitim oblastima – zaključio je Trivan.