subota, 24. jun 2017.

Siniša Mali: Strategija razvoja grada doprineće poboljšanju kvaliteta života građana

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je prvi put usvojena Strategija razvoja Beograda do 2021. godine, koja sublimira celokupnu viziju razvoja naše prestonice u narednih pet godina, a koja se prevashodno odnosi na poboljšanje kvaliteta života građana.

– Ona podrazumeva rešavanje problema sa deponijom u Vinči, ispuštanjem otpadnih voda u Savu i Dunav, i nedostajuće kanalizacione mreže. Beograd je postao veliko gradilište. Prošlogodišnje investicije se završavaju, a ove godine, kako smo i najavili, počinju nove. Očekuje se otvaranje „Ikee” i hotela „Hilton”, a završena je rekonstrukcija Obilićevog venca. Takođe, otvorena je nova fontana na Slaviji i završene pristupne saobraćajnice na Prokopu i Mostu na Adi. Počela je rekonstrukcija Trga Slavija, Bulevara oslobođenja i Ruzveltove ulice, dok narednog proleća kreće rekonstrukcija ulica Kneza Miloša, Kraljice Marije i 27. marta, kao i Cara Dušana, za koje su već obezbeđena sredstva iz ušteda, a ne iz novih kredita, kako je to ranije bio slučaj  – istakao je Mali gostujući na Televiji Pink.  

On je najavio da će novi rebalans budžeta, čije se usvajanje očeuje naredne sedmice, omogućiti nove tri milijarde dinara u budžetu Beograda koje su ostvarene iz ušteda ove gradske vlasti. 

– Taj novac je ostvaren kao posledica veće zaposlenosti građana prestonice, koja je u ovom trenutku na rekordnom nivou, i većeg broja investicija. Ali i smanjenjem kamatnih stopa koja je ostavila prethodna gradska vlast sa 3,2 na 2 odsto, što je dodatna ušteda za građane Beograda za 726 miliona dinara ili skoro sedam miliona evra. Od tog novca biće odvojeno 1,3 milijarde dinara za refundaciju boravka 10.000 mališana u privatnim vrtićima, kao i za sređivanje srednjih i osnovnih škola. Ulažemo i u socijalne kategorije, tako da će svaka porodilja od 1. jula dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara. Obezbeđen je novac za dva nova kluba za najstarije sugrađane i dva dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Ovči i Sopotu. Uložićemo veća sredstva za školski sport i kulturne manifestacije, kao i za podsticaje za poljoprivrednike, mala i srednja preduzeća – najavio je Mali i dodao da je takođe obezbeđeno 508 miliona dinara za asfaltiranje nekategorisanih puteva u prigradskim opštinama.

On je najavio i kapitalne projekte poput izgradnje novog savskog mosta, tunela koji će da spoji obale dve reke i rastereti značajno saobraćaj u Beogradu, spuštanje grada na priobalje, pretvaranje centra grada u pešačku zonu, kao i početak izgradnje metroa. 

– Projekat za novi most na Savi se završava do kraja godine, a početak izgradnje se očekuje do jeseni naredne. Stari savski most će biti sačuvan, a građani Beograda će odlučiti gde žele da bude premešten. Takođe se završava projekat za tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana. Juče sam razgovarao sa izaslanikom predsednika Francuske o izgradnji metroa u Beogradu. Za dve sedmice očekujem da potpišemo ugovor o prifizibiliti studiji za metro koja traje devet meseci. Posle toga, radi se projekat i zatvara finansijska konstrukcija, dok se početak izgradnje može očekivati 2020. godine. Realno je da to uradimo, kao i to što smo počeli da realizujemo projekat „Beograd na vodi” – istakao je gradonačelnik. 

On je najavio da će sutra ispred Skupštine grada biti organizovana primopredaja osam od predviđenih 12 novih školskih autobusa, koji su takođe finansirani iz ušteda. Autobusi će, kao i svuda u uređenom svetu, prevoziti mališane od kuće do vrtića i škole i nazad, naveo je Mali. On je dodao da su u budžetu izdvojena sredstva za postavljanje jarbola sa srpskom zastavom na Ušću, visine 120 metara, a čija se realizacija očekuje naredne godine.