utorak, 27. jun 2017.

Vesić: Arheološka nalazišta šansa za turističku promociju Srbije

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas u Ministarstvu kulture i informisanja zajedno sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem sastanku sa delegacijom profesora i studenata Univerziteta u Sidneju. Australijska delegacija boraviće u Srbiji u okviru istraživanja antičke građevine na Glacu, u blizini Sremske Mitrovice, radi osnivanja centra za istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta. 

Zahvalivši u ime Grada Beograda svima koji učestvuju u ovom projektu, gradski menadžer posebno je istakao ulogu ambasadorke Australije Džulije Fini, koja se dokazala kao istinski prijatelj Srbije.

– Ambasadorka Fini se zaista puno angažovala da se radinost naših žena afirmiše i promoviše, a i ovaj projekat je velikim delom rezultat njene energije. Iako su naše dve zemlje veoma udaljene, zahvaljujući ovakvim ljudima mi imamo blisku saradnju, a tu je svakako i naša dijaspora, koja nas dodatno povezuje. Zato mi je veoma drago što je danas sa nama i Jelena Šarović, studentkinja arheologije u Sidneju,  poreklom iz Niša, koja će biti jedna od učesnica ovog projekta. Upravo ovakvi projekti daju nam mogućnost da  naši ljudi koji su otišli mogu da se vrate poslom i tako ponovo osete svoju zemlju – kazao je Vesić, zahvalivši svim institucijama koje učestvuju u ovom projektu.

Gradski menadžer je dodao da pronalaženje, iskopavanje i  prikazivanje istorijskih vrednih artefakata treba da predstavlja i jednu od turističkih atrakcija Srbije.

– Mi smo zemlja gde se rodilo 18 rimskih imperatora, od čega desetak u okolini Sremske Mitrovice, i zaista imamo šta da pokažemo kako našim mladim generacijama tako i turistima. To su istovremeno i projekti za budućnost, od kojih, na kraju krajeva, možemo i dobro zarađivati – kazao je Vesić.

Govoreći o lokalitetu Glac, ministar Vukosavljević je istakao da se važnost projekta ogleda kako u kvalitetnoj međunarodnoj saradnji između naših stručnjaka sa Arheološkog instituta i eksperata sa Sidnejskog univerziteta u Australiji, na čijem je čelu profesor  Ričard Majers, tako i u operativnim i naučnim rezultatima samog projekta. 

– Očekuju se dobri rezultati, moguće je da se radi o carskoj palati iz kasnoantičkog perioda. Saradnja u oblasti kulture je inače jedan od izvanrednih načina saradnje među zemljama, a ministarstvo je ovaj projekat pomoglo sa nešto više od milion dinara i sa optimizmom očekujemo rezultate. Zahvaljujem ambasadorki na njenom vrlo vibrantnom i uspešnom radu na približavanju dve države i dva naroda u oblasti kulture – završio je Vukosavljević.

Ambasadorka Australije Džulijan Fini zahvalila je Vladi Srbije, ministru kulture i informisanja i gradskom menadžeru Goranu Vesiću na saradnji na ovom i mnogim drugim projektima i dodala da je ovo još jedan u nizu uspešnih koraka u bilateralnoj saradnji dveju zemalja.
Profesor Ričard Majers sa Sidnejskog univerziteta istakao je da Srbija ima ne samo neverovatno arheološko nasleđe već i mnoštvo vrhunskih stručnjaka u oblasti arheologije, od kojih se mnogo može naučiti.

– Radujem se predstojećem radu u kulturno raznolikom timu srpskih i australijskih studenata i arheologa. Verujem da je pred nama jedan dugoročan projekat koji će trajati minimum od pet do deset godina, ali koji će otvoriti mogućnosti i za druge projekte i nastavak saradnje – rekao je profesor Majers.

Studentkinja arheologije Univerziteta u Sidneju Jelena Šarović istakla je da je ponosna što je posle diplomskog ispita ove godine dobila priliku da radi na ovako važnom arheološkom projektu i u zemlji u kojoj je rođena.

Naučni saradnik na Arheološkom institutu dr Stefan Pop Lazić ukazao je da se radi o novom trenutku u istraživanjima Sirmijuma i da ovaj projekat predstavlja dobar način da se uz pomoć naših i stranih stručnjaka taj lokalitet bolje prezentuje javnosti. Sam projekat trajaće pet do deset godina, a naš cilj je da to bude dugogodišnja saradnja koja će dovesti do novih saznanja o ovom antičkom naselju, kazao je Pop Lazić.