sreda, 28. jun 2017.

Siniša Mali: Nastavljamo izgradnju vrtića u Altini nakon skoro deset godina

Novi vrtić u naselju Altina u opštini Zemun, čiji je kapacitet do 200 mesta, biće završen u aprilu sledeće godine, poručio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali prilikom obilaska ovog objekta, čija je izgradnja započeta 2008. godine i potom zaustavljena.

Obilasku su prisustvovali i vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, vršilac dužnosti sekretara za investicije Luka Petrović i predsednik opštine Zemun Dejan Matić.

Siniša Mali rekao jeda je ovo još jedan dokaz da Grad Beograd brine o onima kojima je pomoć najpotrebnija i dodao da je u poslednje tri godine otvoreno sedam vrtića.

– Ovo će biti osmi vrtić. U prethodnih sedam smo otvorili 1.385 novih mesta za mališane. Posebno me raduje naša inicijativa da privatne vrtiće uključimo u sistem refundacije koja je pokazala sjajne rezultate. Tako sada imamo više od 9.700 novih mesta samo u privatnim vrtićima, što dovoljno pokazuje koliko je ta inicijativa važna – istakao je gradonačelnik.

Trenutno je proces razmatranja žalbi za upis u vrtiće u toku, naveo je Mali, i izrazio nadu da će povećanje kvota povećati broj mesta za 1.400 i da će se  mrežom osnovnih škola i sređivanjem prostora u tim školskim ustanovama obezbediti još 1.200 mesta.

Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko meseci očekujemo i da će privatni vrtići otvoriti dve do tri hiljade mesta.

– To će biti najbolji rezultat u poslednjih nekoliko godina u smislu najmanjeg mogućeg broja nedostajućih mesta u vrtićima. Mi ćemo razmatrati lokacije na kojima je moguća izgradnja novih objekata, ali i pružiti podršku privatnicima i tako još smanjiti broj nedostajućih mesta. Prethodna gradska vlast je vodila pogrešnu politiku u tom smislu, jer su za šest godina izgradili 13 vrtića i uz još neke rentirane prostore ukupno otvorili oko 6.000 mesta. Mi smo za duplo manje godina obezbedili duplo više mesta za naše mališane – naglasio je Mali i dodao da je prethodna vlast za iznajmljivanje prostora za vrtiće pravila desetogodišnje ugovore koje nije moguće raskinuti, a čiji mesečni zakupi iznose na desetine hiljada evra.

Mali je podsetio da je cena boravka u vrtićima danas 5.560 dinara, a da je ranije iznosila blizu 10.000 dinara zbog čega sada postoje desetine hiljada tužbi protiv grada jer roditelji traže naknadu.

– Nekada su privatni vrtići bili privilegija, a sada toga nema. Danas, ukoliko je dete odbijeno u gradskom, ima mogućnost da ide u privatni vrtić i to je prava stvar. Po reakciji roditelja vidim da je to dobro – objasnio je Mali i dodao da će Grad Beograd graditi nove vrtiće u onim delovima Beograda gde ne postoji inicijativa za izgradnju privatnih.

Slavko Gak je rekao da je nedostatak mesta u vrtićima u Beogradu decenijski problem, te da grad osim izgradnje novih objekata aktivno ostvaruje saradnju sa privatnim ustanovama.

– Izgradnjom ovog vrtića rešićimo problem nedostajućih mesta u Altini, a to je naselje koje se ubrzano širi i sada ima 18.000 stanovnika. Već sledeće godine lista čekanja u Altini neće postojati – istakao je Gak.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je da se konačno, nakon gotovo deset godina mirovanja, u funkciju stavlja objekat koji će rešiti problem najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima.

– Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda priprema još jednu lokaciju u Altini, tako da će problemima oko upisa dece u vrtiće u ovom delu opštine doći kraj. Da vodimo ravnomeran razvoj naše opštine, pokazujemo i na primeru naselja Busije, gde sa Eparhijom sremskom, početkom septembra, očekujemo završetak radova na objektu u okviru crkvenog dvorišta. Namena tog objekta je predškolskog karaktera, ali će u njoj biti mesta i za decu do četvrtog razreda osnovne škole – objasnio je Matić.

On je naveo da se u Batajnici intenzivno traži odgovarajuća lokacija za ustanovu ovog tipa, što će i u tom delu grada povećati kapacitete.