sreda, 28. jun 2017.

Mladenović: Izgradnja nove deponije u Vinči prioritet ove gradske vlasti

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je danas da su  izgradnja nove deponije u Vinči, izgradnja pet fabrika za upravljanje otpadnim vodama i smanjenje buke i zagađenosti vazduha u prestonici prioriteti ove gradske vlasti.  

On je, gostujući na RTS-u, istakao da je požar na deponiji u Vinči lokalizovan i da će se u narednim danima pratiti situacija putem termovizijskog snimanja, koje je obezbedila Vojska Srbije. 

Mladenović je podsetio da je tokom krizne situacije, proteklih mesec dana, na deponiju u Vinči naneto 65.000 tona zemlje u ukupno 5.000 kamionskih tura, Posuto je, kako je precizirao, 10.000 tona vode, prostor je tretiran sa 6.000 tona algi i oko 5.000 tona posebnog jedinjenja za gašenje požara. 

On je podsetio da se na tom prostoru taloži smeće od 1977. godine. 

–Ova gradska vlast je od 2014. godine preduzela korake da se dođe do konačnog rešenja. To rešenje podrazumeva potpunu remedijaciju ili gašenje postojeće deponije, jer ta deponija je sada samo smetlište, sa minimalnim procesom reciklaže što je premalo za deponiju gde se na dnevnom nivou odlaže 1.500 tona smeća. Izborom privatnog parnera u ovom procesu javno-privatnog partnerstava dobićemo jednu modernu deponiju koja će imati fabriku za preradu smeća i proiizvodnju energije, od koje će Grad Beograd ostvarivati i profit – najavio je zamenik gradonačelnika. 

On je ukazao da je u poslednjem krugu ostalo pet velikih kompanija, a da će Grad Beograd, 13. jula izabrati partnera sa kojim će u narednom periodu rešavati ovo pitanje. Kada je reč o rokovima, Mladenović je istakao da je reč o kompleksnom poslu koji zahteva investiciju od 250 do 300 miliona evra, i minimum godinu dana da partner uđe u posao. 

Kada je reč o otpadnim vodama, Mladenović je podsetio da se one danas odlažu u dve prestoničke reke. On je istakao da Dunav sav otpad preradi do Smedereva, ali da je neprihvatljivo da se u 21. veku takav otpad odlaže u naše reke, na kojima, kako je istakao,  živimo i od kijih i za koje živimo. 

–Aktivno se radi na predviđenoj izgradnji pet fabrika za preradu otpadnih voda, koja je takođe ogromna investicija, možda i veća od same sanacije deponije u Vinči – istakao je Mladenović i podsetio da će rebalansom budžeta biti urađena Studija za buku u glavnom gradu, kao i smanjenje zagađenja na pojedinim tačkama, kako bi ono u narednom periodu bilo neutralisano.