četvrtak, 20. jul 2017.

Siniša Mali: Uređenjem parkova, trgova i urbanih džepova Beograd će biti čistiji i lepši

Gradonačelnik Beograda Siiniša Mali prisustvovao je danas završnoj svečanosti povodom 15. akcije „Za zeleniji Beograd“ koja je upriličena u prostorijama JKP „Zelenilo Beograd“. On je tom prilikom dodelio nagrade i zahvalnice pojedincima koji su uređenjem balkona, dvorišta i zelenih površina dali doprinos zdravijem, zelenijem i lepšem Beogradu.

Siniša Mali je rekao da je ove godine komisija imala najteži zadatak jer je bilo više od 400 prijava, što pokazuje da sve veći broj ljudi u Beogradu razmišlja o tome da grad bude lepše i bolje mesto za život.

- Veoma je lepo razvijati svest o ekološkom, zelenijem i čistijem gradu, a učesnici ovog takmičenja su upravo svima nama primer da uz malo napora i puno ljubavi nešto može da se promeni. Grad će i dalje uređivati parkove i trgove, a ove godine nas očekuju tri velike investicije i to rekonstrukcija Zemunskog, Pionirskog i parka Ušće. Radićemo i manje parkove i urbane džepove, zbog čega će grad biti još lepši – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, viseće saksije sa cvećem će biti postavljene sledeće sedmice na Brankovom mostu, kao i na putu od Aerodroma „Beograd“ ka petlji „Lasta“.

Generalni direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević je rekao da sve veći broj nagrada iz godine u godinu u akciji „Za zeleniji Beograd“ pokazuju da je briga o životnoj sredini i zelenilu u trendu.

- Raduje me činjenica našeg osnivača da će u narednim godinama više ulagati u „Zelenilo“, što je dobrobit za sve nas – naglasio je Stanojević.

Cilj ove akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji, za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja. Zbog sve većeg interesovanja, od 2015. godine, na inicijativu gradonačelnika Siniše Malog, umesto dosadašnjih pet akcija sada ima sedam kategorija i to: najlepša zelena površina oko stambene zgrade, najlepši balkon, najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata, najlepše školsko dvorište, najleše zelenilo oko predškolske ustanove, najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta i najlepša okućnica.

Događaju su prisustvovali gradski sekretari i drugi predstavnici Gradske uprave, predsednici gradskih opština i brojni građani.