petak, 21. jul 2017.

Mali i Đijađun o kineskim investicijama u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa guvernerom provincije Džeđijang u NR Kini Juenom Đijađunom, sa kojim je razgovarao o uspostavljanju jačih odnosa između te provincije i Grada Beograda, kao i o kineskim investicijama u srpskoj prestonici.

– Ovo je jedna od najrazvijenijih provincija u Kini, a nama je važno da dobro sarađujemo sa svakom provincijom i sa svakim gradom, kao što sarađujemo i sa Pekingom i Šangajem. Iskoristio sam priliku da osnivača i predsednika Alibaba grupe Džeka Ma pozovem u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Beograd, da podeli sa nama svoja iskustva, a bilo je reči i o osnivanju distributivnog centra kineske trgovine, koji bi bio regionalni „hub” – rekao je Siniša Mali i dodao da će biti formirana radna grupa koja će se time baviti.

On je dodao da je bilo reči o saradnji u oblasti turizma, trgovine, IT sektora i poljoprivrede.

Sagovornici su se složili da je naročito primetan boljitak u turističkoj saradnji, pogotovo nakon ukidanja viza, te je dogovoreno da se Grad Beograd predstavi na Sajmu turizma u provinciji  Džeđijang.

Beograda je gostima iz Kine predstavio razvojne potencijale i projekte grada i istakao da u tom smislu već postoji odlična saradnja sa investitorima i kompanijama iz te zemlje.

Mali je zaključio da odnosi između Republike Srbije i NR Kine nikada nisu bili bolji, kao i da postoji redovna i kontinuirana komunikacija između državnika dve zemlje.