petak, 21. jul 2017.

Novi investicioni projekti podižu životni standard građana

Srbija je reafirmisala svoju međunarodnu poziciju na osnovu političke i makroekonomske stabilnosti, a Grad Beograd sledi politiku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i operacionalizuje sve povoljnosti te pozicije. Primer za to jeste i aktuelna poseta kineske delegacije Beogradu, sa kojom se razgovaralo o IT sektoru, unapređivanju turizma i trgovinske saradnje, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

On je, gostujući na Studiju B, podsetio da grad ima nameru da proaktivnom politikom i međunarodnom saradnjom realizuje brojne projekte koje ima. Srbija je potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ali i sa Turskom i zemljama regiona, te imamo i preferencijalni status trgovanja sa zemljama EU i SAD. Istovremeno, naša zemlja je potpisnica i strateških partnerstva sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, podsetio je pomoćnih gradonačelnika.

– Kada se sve to stavi na sto, tržište je ogromno. To je upravo naš adut u svim pregovorima. Grad nudi slobodne zone investitorima da grade nove kapacitete i fabrike, a mi povećavamo stopu zaposlenosti, BDP i izvoz. Krajnja istanca jeste povećanje životnog standarda naših građana – naveo je Milosavljević. 

Na svim manifestacijama, gde se Beograd predstavio u svetu, prvi dan je posvećen biznis forumu, a tada se koristi prilika da se predstave poslovni potencijali i portfolio infrastrukturnih projekata vrednih više od deset milijardi evra. U delegacijama su i najveći privrednici iz Beograda, koji mogu da naprave dobre privredne aranžmane.

– Najveću pažnju finansijera i konstruktorskih kompanija izazivaju infrastrukturni projekti, među kojima prednjače „Beograd na vodi”, metro i toplodalekovod, ali i ostali putni, saobraćajni, komunalni i energetski projekti – istakao je Milosavljević i dodao da je najvažnije to da projekti podižu investicionu vrednost, građevinsku operativu i sveukupnu privrednu akitivnost u Beogradu. 

Podsećajući da je delagacija Beograda krajem maja boravila u Moskvi, Milosavljević je naglasio da je posebno interesovanje ruske strane bilo vezano za pitanje izgradnje beogradskog metroa. 

– Komunikacija se nastavlja i dalje, a s obzirom na to da smo postavili rok za izgradnju prve linije metroa za drugu polovinu 2019. godine, smatram da imamo dovoljno prostora da razgovaramo o svim pitanjima. Tražimo najboljeg partnera za sve naše projekte i naša politika je da transparentnim i konkurentnim pristupom dobijemo najpovoljnije ponude. Svi naši projekti su razvojni i oni će u roku od tri do pet godina u potpunosti rešiti kapacitet i propulzivnost našeg grada – kazao je pomoćnik gradonačelnika. 

On je posebno istakao ulogu beogradskog metroa kao razvojnog projekta čiji su dometi mnogo veći od onih na koje se obično prvo pomisli. 

– Gde god da prođe linija metroa, zemljište drastično dobija na vrednosti. Makiško polje, Ada Huja i neke druge tačke ciljano su odabrane, kako bismo što bolje pokrili delove grada u kojima očekujemo pojačani razvoj – kazao je Milosavljević. 

Pomoćnik gradonačelnika je podsetio da se tokom novembra očekuje poseta Argentini, organizovanje Dana Pekinga u Beogradu, potpisivanje saradnje sa Seulom. On je izrazio nadu da će sveukupnom razvoju Beograda umnogome doprineti turistički razvoj grada, u čemu će od velikog značaja biti i uspostavljanje direktne avio-linije Beograd –Peking.

– Nadamo se da će kineski turisti prednjačiti u posetama Beogradu. Pripremili smo zanimljive promotivne materijale i spotove, gde se potencijalnim turistima obraćaju Novak Đoković i Bata Živojinović, targetirajući sve generacije, od onih koji pamte jugoslovenski film do novijih generacija koje se vezuju za našeg tenisera. Beograd kao turistička destinacija ima mnogo toga da ponudi – zaključio je Borko Milosavljević.