nedelja, 23. jul 2017.

Goran Vesić: Za rekonstrukciju Skadarlije biće utrošeno 14,2 miliona dinara

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je za današnju „Politiku” da je obnova Skadarlijske česme tek početak velike obnove te boemske četvrti, a koja će uslediti kada utihne letnja turistička sezona. 

– Gosti u Skadarliju najviše dolaze u toku leta, ali ih ima i tokom cele godine. Izašli smo u susret vlasnicima restorana, pa će rekonstrukcija biti nastavljena u septembru. Tada će se menjati oštećena kaldrma, ali i kompletna instalacija, vodovodne i kanalizacione cevi. Popravljaćemo mobilijar – precizirao je gradski menadžer. 

On je u obilasku Skadarlije sa ekipom „Politike” istakao da će za neimare veliki zalogaj biti obnova oronulih fasada, koje će se raditi odjednom.

U centru Beograda, prema njegovim rečima, ne može da se razvija industrija, pa su zato turizam i uslužne delatnosti naši aduti. Vesić je dodao da su Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija turistički najposećenija mesta u Beogradu, zbog čega će im se u budućnosti posvetiti više pažnje. 

– Komisija, na čijem sam čelu, definisaće turističke zone i turističke lokacije, a jedna od najvažnijih nam je Skadarska ulica. Tu ćemo propisati pravila koja će se razlikovati u odnosu na druge delove grada. Znaće se tačno vrsta muzike koja je ovde dobrodošla, mobilijar, ograde restorana...Biće određeno i kakvi sadržaji su pogodni. Neće biti  noćnih klubova, za njih ima mesta u drugim delovima grada. Oni ovde ne pripadaju – naveo je Vesić i istakao da nije ideja da se uniformiše Skadarlija, već da se očuva tradicija i dobro poznat duh ove ulice. 

Gradski menadžer je precizirao da ukupna vrednost radova u Skadarliji iznosi 14, 2 miliona dinara. Od tog novca, 10 miliona je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, dok 4,2 miliona izdvaja Grad Beograd. 

On je najavio da će kaldrmisanje i zoniranje turističkih zona biti završeno do kraja godine, ali i dodao da je za potpuno obnavljanje boemske četvrti potrebno nekoliko godina.