sreda, 26. jul 2017.

Monodrama u Konaku kneginje Ljubice

Monodrama ,,Na kafi kod kneginje Ljubice”, autorsko delo Nataše Popovske, više kustoskinje Muzeja grada Beograda, izvodi se u Konaku kneginje Ljubice svakog petka od 17 i subote od 11 časova.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci na upečatljiv način mogu upoznati prvu vladarku obnovljene Srbije, čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznati detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, njihovom bračnom životu, kneževim neverstvima i drugim zanimljivostima iz privatnog života.

Monodrama je promovisana u septembru 2009. u Konaku kneginje Ljubice, u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Muzeja grada Beograda, a u sklopu „Dana evropske baštine”. Do sada je najviše izvođena u Konaku knjeginje Ljubice, a bila je deo i značajnih gradskih manifestacija poput „Noć muzeja”, „Dana evropske baštine” i „Dana Beograda”. Program je uključen i u kulturno-umetnički projekat „Pod krošnjama topčiderskog platana”, koji se realizuje u letnjim mesecima ispred Miloševog konaka u Topčideru, a u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Tokom 2015. godine predstava „Na kafi kod kneginje Ljubice” gostovala je u vodećim pozorištima širom Srbije.