petak, 11. avgust 2017.

Mladenović: Dolazak Robne kuće „Ikea” pozitivan znak novim investitorima

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je gostujući na televiziji „Hepi” da je dolazak Robne kuće „Ikea” u Beograd veoma važan kako za nastavak investicionog „buma” u prestonici tako i za dalji razvoj dela Beograda na kojem se kompleks švedske kompanije nalazi. 

Mladenović je istakao da je imao zadovoljstvo da prisustvuje i polaganju kamena temeljca u aprilu prošle godine. Tada smo stajali na običnoj livadi u Bubanj potoku, rekao je zamenik gradonačelnika, bilo je loše vreme i nije delovalo da će taj deo grada izgledati kao danas. 

– Mi u Gradu Beogradu smo izuzetno zadovoljni, puno toga je urađeno od kraja 2013. i početka 2014. godine i dolazak svetski poznatog brenda je posledica tog rada. Zajedno sa ljudima iz „Ikee” radili smo na prevazilaženju birokratskih problema, koji su u to vreme bili mnogo komplikovaniji i obimniji nego danas. „Ikea” je 1990. godine bila nadomak otvaranja robne kuće na prostoru bivše Jugoslavije, ali je raspad SFRJ sve to sprečio, dok posle 2000. godine važnost dolaska „Ikee” nije shvaćena na pravi način. „Ikea” postoji u 49 zemalja, 400 robnih kuća je otvoreno širom sveta i ona je simbol razvoja, napretka i stabilnosti jedne zemlje – rekao je Mladenović. 

Prema njegovim rečima, od 70 miliona evra uloženih u ovaj projekat, 10 miliona je investirano u infrastrukturu, iako je bilo predviđeno samo šest.

– Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potpisala je sporazum prema kojem će izgrađena infrastruktura biti vlasništvo grada, dok će investitor plaćati manje na ime doprinosa. Beograd je dobio preko dva kilometra saobraćajnica, isto toliko javne rasvete, pet kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, uređena su dva vodotoka na tom prostoru, tri kružna toka, jedan most, postavljena je buster vodovodna stanica, pa je napajanje vodom stiglo do Boleča. Pripojili smo deo Grocke na magistralni vodovod Makiš-Mladenovac, a tokom narednih meseci očekujemo da na isti pripojimo još nekoliko naselja – dodao je zamenik gradonačelnika. 

On je podsetio da je čitav prostor na kojem se nalazi robna kuća oživeo, da je izmeštena naplatna rampa Bubanj potok, što je prema dosadašnjim iskustvima odličan potez jer su gužve gotovo nestale. 

– Ceo kompleks robne kuće je uređen izuzetno kvalitetno i zbog toga očekujemo dolazak novih investitora. Očekuje se preko 2,5 miliona posetilaca u narednih godinu dana, a „Ikea” je zaposlila blizu 400 ljudi. Postoje naznake da će na tom prostoru „Ikea” nastaviti da investira i da uskoro možemo da očekujemo dodatne sadržaje. Iz „Ikee” je najavljena izgradnja još jedne robne kuće u Beogradu, na ulazu sa „vojvođanske strane” i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti još jednu u okolini Niša – rekao je Mladenović. 

Sve ovo je znak da je Srbija sigurna zemlja za investitore, naveo je zamenik gradonačelnika, a još jedan dokaz za to je postojanje više od 1.000 gradilišta na teritoriji Beograda. 

– Ulaže se u izgradnju stambenih kompleksa, tržnih centara, fabrika, odnosno proizvodnih pogona. Dolazak novih investitora za Beograđane znači više novca za infrastrukturu – popravke ulica koje nisu sređivane 30 godina, radove na garažama, vodovod i kanalizaciju. Mora se istaći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim zalaganjem i autoritetom pomogao realizaciju čitavog projekta – zaključio je Mladenović.