ponedeljak, 21. avgust 2017.

U OŠ „Ratko Mitrović” besplatne radionice za učenike

U Osnovnoj školi „Ratko Mitrović” (Omladinskih brigada 58) od 21. do 26. avgusta, od 10 do 13 sati, održaće se besplatne radionice fresko slikarstva i „Lice od papira” za učenike starijih razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola. Organizator su Prijatelji dece opštine Novi Beograd, a pokrovitelj Gradska uprava – Sekretarijat za sport i omladinu. 

Radionica fresko slikarstva koncipirana je tako da učesnicima pruža mogućnost upoznavanja sa jednom od najstarijih slikarskih tehnika, njenim poreklom i značajem, sa osnovama fresko i seko tehnike, sličnostima i razlikama, istorijatom i drugo. Uz usvajanje osnovnih praktičnih smernica u tehnici izrade freske, polaznici prolaze kroz sve faze u izradi umetničkog dela: od prilagođavanja ideje,  od početne faze izrade (crteža ili slike), preko stilizacije, do same izrade freske.

Tema radionice „Lice od papira” su lica, portreti i slike poznatih ličnosti iz oblasti likovnih umetnosti  kroz istoriju: Salvadora Dalija, Tuluza Lotreka, Gogena, Fride Kalo, Pikasa, Van Goga, Kloda Monea, Leonarda da Vinčija, Mikelanđela,  Albreta Direra, Rembranta, Rubensa, El Greka, kao i Nadežde Petrović, Milića od Mačve, Olje Ivanjicki, Voje Stanića, Save Šumanovića. U radionici će polaznici raditi kroki  manjeg formata, studiju dela većeg formata i završni zadatak – odabrano delo kao reljefno lice, lice od papira. Lice – portret odabranog dela izrađuje se uz pomoć papira, različitih medija (kombinovana tehnika) i  recikliranog materijala. Za sve učesnike obezbeđen je potreban pribor za rad.

Ovim letnjim radionicama pruža se mogućnost talentovanoj i zainteresovanoj deci i mladima da izraze sve svoje individualne i kreativne, stvaralačke sposobnosti. Osim motivacije za kreativnim radom u slobodno vreme, stiču se i razvijaju i manuelne sposobnosti i povećava interesovanja i želja za sticanjem i usvajanjem novih znanja i veština.