ponedeljak, 21. avgust 2017.

Letnja škola srpskog jezika u Zemunu

Osnovci iz Rijeke, Kostajnice i drugih mesta Republike Hrvatske sa svojim vršnjacima iz Zemuna učestvuju u Letnjoj školi srpskog jezika, istorije i kulture „Sveti Sava“. Njihovo druženje je počelo 18. avgusta, a trajaće do 24. Avgusta, saopšteno je iz opštine Zemun.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je opština sa zadovoljstvom prihvatila da bude pokrovitelj ove letnje škole koja se realizuje u saradnji sa Udruženjem „Kulturna zajednica Batajnica“, koje je iniciralo ovaj program.

Tokom šest dana boravka, osim edukativnih radionica gde se upoznaju sa maternjim jezikom, biće u prilici da upoznaju kulturno-istorijske spomenike Beograda, da uživaju u rekreaciji i druženju sa vršnjacima.

Mališani su obišli Zemunski kej, Magistratski trg, Nikolajevsku crkvu, Milenijumski spomenik na Gardošu, Bogorodičinu crkvu, Zemunski park i Veliko ratno ostrvo. Imali su priliku da borave i u novootvorenom prostoru Kacelarije za mlade opštine Zemun, gde su se upoznali sa aktivnostima koje su namenjene njihovom uzrastu.

Gradska  opština Zemun je za polaznike Letnje škole obezbedila i rekreativno plivanje u SKC „Pinki“, kao i da uživaju u predstavi u okviru „Leta na Gardošu“.

Program boravka dece iz Hrvatske u Beogradu realizuje se u okviru Kulturnog leta Batajnica, koje tokom avgusta i septembra kroz različite manifestacije afirmiše stvaralaštvo mladih.