utorak, 22. avgust 2017.

Srednjoškolci i afričko stvaralaštvo

Tokom letnjeg raspusta u Muzeju afričke umetnosti održane su kreativne radionice za srednjoškolce pod nazivom „Putevima afričkog stvaralaštva”. Svečano otvaranje izložbe radova, dodela sertifikata i nagrada najuspešnijim učesnicima  održaće se u nedelju, 27. avgusta, u 14 časova.

Uz uvodno predavanje i kroz praktični rad, srednjoškolci su imali prilike da se upoznaju sa stvaralaštvom naroda Senufo (Obala Slonovače), Fon (Benin) i zajednicom Beta Izrael (Etiopija), i to preko nekih od najreprezentativnijih primeraka iz bogate riznice njihove materijalne kulture. Sam praktičan rad na izradi umetničkih dela omogućio je polaznicima da oslikaju svoju „filafani” tkaninu, naprave aplikacije po uzoru na tkanine naroda Fon ili izvajaju figure životinja u glini. 

Srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje za učešće i u ovom ciklusu radionica, čiju je realizaciju podržao Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu. Izložba u okviru programa „Putevima afričkog stvaralaštva – kreativne radionice i izložba radova” biće otvorena do 3. septembra.