utorak, 19. septembar 2017.

„Dani evropske baštine” u Surčinu

Najmlađa beogradska opština – Surčin i ove godine aktivno je uključena u „Dane evropske baštine”, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Beograda. Veliki broj programa ističe značaj nasleđa i održivog razvoja na prostoru Surčina kojima se, u saradnji Kulturnog centra u Surčinu, Opštine Surčin i velikog broja subjekata na polju kulture u ovoj opštini, promoviše kulturna baština, običaji i tradicija.

Obilazak izložbene postavke u Etno-kući – Muzej „Stajkova kuća” u Boljevcima, koja pokazuje kako je izgledao život seoskih porodica srpskog i slovačkog naroda u Sremu početkom dvadesetog veka, održaće se u petak, 22. septembra, od 10 do 12 časova. Kuća je opremljena sobama u srpskom i slovačkom stilu, sa originalnim nameštajem koji krasi kuhinju i trpezariju, a gostima je na raspolaganju tradicionalni sremački meni, dudova rakija, domaće vino. 

U Slovačkom domu u Dobanovcima u utorak, 26. septembra, od 15 do 18 časova posetioci će moći da vide izložbu slovačko-sremačkih rukotvorina, vezova, delova narodne nošnje, ručnih radova, starih fotografija, slika i tradicionalnih kolača kao dela gastronomske turističke ponude i prezentacije kulturnog nasleđa lokalne zajednice, koja se stara o očuvanju i promovisanju kulturne baštine na području Dobanovaca. Izgradnjom Slovačkog doma u Dobanovcima obeleženo je 150 godina od doseljavanja Slovaka u Dobanovce. 

Obilazak Bojčinske šume, zaštićenog prirodnog dobra od nacionalnog značaja, sa velikom otvorenom letnjom pozorišnom scenom, na kojoj se održava manifestacija „Bojčinsko kulturno leto” održaće se u petak, 22. septembra, od 10 do 12 časova. Šuma zauzima površinu od 629,51 hektara, gde je posebno zastupljen hrast lužnjak. U šumi je evidentirano ukupno 185 biljnih vrsta, 165 vrsta gljiva, kao i 108 vrsta ptica.  

Zainteresovani građani moći će da posete Muzej vazduhoplovstva u četvrtak, 21. septembra, subotu, 23. septembra, i u sredu, 27. septembra, od 15 do 18 časova, a da pogledaju predstavu „Zašto” učenika OŠ „Dušan Vukasović Diogen” u Bečmenu u petak, 29. septembra u 12 časova. Obilazak salona fijakera i ergele „Bulić” održaće se u nedelju, 24. septembra, od 9 do 22 sata.  Izložba strašila – kreacije sačinjene od prirodnih materijala, prodajna izložba slovačkih tradicionalnih kolača, i čarolija pravljenja vina realizovaće se u subotu, 23. septembra, od 16 do 20 časova na Glavnom trgu (parku) u Surčinu.