utorak, 19. septembar 2017.

Siniša Mali: Od turizma gradu do kraja godine 800 miliona evra

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je svečanom otvaranju poslovne zgrade kompanije „Fly fly travel”, koja će biti centrala za opsluživanje poslovnica u svetu. On je tom prilikom poručio da je Beograd turistički centar regiona, kao i da će grad do kraja godine od ove privredne grane zaraditi oko 800 miliona evra.

Gradonačelnik je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da se obrati skupu, jer, kako je rekao, povod današnjeg okupljanja nije nova poslovna zgrada kompanije „Fly fly travel”, već vizija jednog mladog čoveka. 

– Ta vizija traje već osam godina i mislim da zaslužuje podršku, jer je sve počelo u jednoj maloj kancelariji, a evo gde se danas nalazi ova firma. Zaista mogu samo da čestitam, u svoje ime i u ime građana Beograda. U novootvorenoj poslovnici radiće 150 ljudi, a do kraja godine ovde će posao pronaći još toliko sugrađana. Prošle nedelje smo u istom danu otvorili tržne centre u Rajićevoj i Lazarevcu, gde će zaposlenje pronaći ukupno 700 ljudi. Rezultat svega je rekordno nizak broj nezaposlenih u Beogradu, a to nije rezultat samo onoga što radi grad već i građani – privatnici, preduzetnici i svi oni koji otvaraju svoje firme i pokušavaju da ostvare svoje snove u rodnom gradu – rekao je Mali. 

Gradonačelnik je apostrofirao obavezu uprave grada da stvori povoljno okruženje u kojem će moći uspešno da se privređuje. 

– Mladi privatnici takođe imaju šansu, a razvoj kompanije „Fly fly travel” je najbolji dokaz za to. Nama ostaje da budemo još bolji i angažovaniji, a prema jednom istraživanju u Beogradu čak fali radne snage za pojedina zanimanja. Ne želim da naša deca odlaze u Australiju, Kanadu ili na Novi Zeland i tamo traže svoju sreću, već hoću da to urade u gradu u kojem su se rodila. Na taj način ćemo sigurno napraviti lepši Beograd, ali i lepšu Srbiju – poručio je Mali. 

Prema njegovim rečima, u Beogradu nikada nije bilo više turista, za šta pohvale zaslužuju grad i država, ali i svi oni koji se u Beogradu bave turizmom na neposredan ili posredan način. 

– Samo u prvih šest meseci ove godine Beograd je zabeležio preko milion noćenja, a kada se uporede jul 2017. i jul 2016. godine, povećanje iznosi 33 odsto. Kada se uporedi prvih sedam meseci ove i prošle godine, povećanje je 20 odsto, a Beograd će ove godine zaraditi oko 800 miliona evra od turizma. Sledeće godine želimo milijardu evra, što je pre nekoliko godina bilo nepojmljivo, ali sada kada je grad postao atraktivan, prepoznatljiv i lep, to više nije samo san. Ova kompanija je „mlada”, ima samo osam godina i želim vam da sledeće godine zaposlite još 100 radnika, kao i da  otvorite poslovnice u velikim svetskim turističkim centrima – zaključio je Mali. 

Izvršni direktor kompanije „Fly fly travel” Igor Vujović Nađ rekao je da ova kompanija radi u sedam zemalja, a pored Srbije tu su Turska, Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija. On je izrazio nadu da će se „Fly fly travel” i dalje nastaviti da širi spisak zemalja u kojima posluje.