sreda, 20. septembar 2017.

Predavanja o Đerdapu i Fruškoj gori u Muzeju Jovana Cvijića

U okviru obeležavanja manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se ove godine realizuju na temu „Nasleđe i priroda: Lepeza mogućnosti”, u Muzeju Jovana Cvijića,  u Galeriji „Karst” sutra u 18 sati biće održano predavanje na temu Prirodna i kulturna baština nacionalnih parkova Đerdap i Fruška gora. Predavanje se realizuje saradnjom Geografskog instituta „Jovan Cvijić” SANU i Muzeja grada Beograda.

Srpski deo Podunavlja predstavlja teritoriju izuzetnih prirodnih karakteristika, ali i ogromnog kulturnog nasleđa. Među brojnim područjima po svom značaju posebno se ističu teritorije nacionalnih parkova Đerdap i Fruška gora. Lepota i značaj ovih prostora predstavljeni su u brojnim člancima, studijama i publikacijama. Sistematizovani podaci o ovim područjima su po prvi put izloženi u formi tematskih članaka u Leksikonu NP Đerdap (2015) i Leksikonu NP Fruška gora (2016). Ovi leksikoni predstavljaju deo edicije Leksikoni nacionalnih parkova Srbije, nastale u okviru zajedničkog projekta „Službenog glasnika”, Geografskog instituta „Jovan Cvijić” SANU i pet nacionalnih parkova.  

Leksikon NP Đerdap kroz 824 tematska članka predstavlja prirodne odlike ovog područja, ali i prikazuje život na ovom delu Dunava. Takođe, u publikaciji je obrađeno i materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe Đerdapske klisure – Gvozdenih vrata, granice srednjeg i donjeg toka Dunava, prostora gde začeci ljudske civilizacije sežu i više od 10.000 godina u prošlost, o čemu svedoči bogato arheološko nasleđe.

U Leksikonu NP Fruška gora je kroz 730 tematskih članaka prikazana sveobuhvatna slika ovog nacionalnog parka i Fruškogorja s početka XXI  veka. Biogeografske, geomorfološke, geološke, paleontološke, hidrološke i kulturnoistorijske karakteristike analizirane su u formi leksikografskih odrednica, čime su obrađeni svi relevantni aspekti nekadašnjeg ostrva Panonskog mora.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Naredno predavanje na temu Prirodna i kulturna baština nacionalnih parkova Tara, Kopaonik i Šar-planina biće održano u Muzeju Jovana Cvijića, u Galeriji „Karst”, u četvrtak, 28. septembra, u 18 časova.