sreda, 20. septembar 2017.

„Dani evropske baštine” u Grockoj

Gradska opština Grocka i Centar za kulturu Grocka se i ove godine u saradnji sa Gradskom upravom Beograda brojnim i raznovrsnim programima uključuju u kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine”. Ponuđeni sadržaji u okviru inspirativne teme „Nasleđe i priroda: lepeza mogućnosti” imaju za cilj da posetiocima i stanovnicima ove mnogoljudne opštine, i posebno deci i mladima, predstave izuzetno bogatstvo znamenitosti i prirodnog okruženja lokalnog podneblja, sa osvrtom na značaj nasleđa i njegovo očuvanje i prisutnost u savremenom dobu.

Likovna radionica posvećena kulturnom nasleđu i prirodnom okruženju sa temom „Kulturno nasleđe i priroda” za uzrast od 7 do 11 godina održava se u prostorijama Mesne zajednice u Grockoj,  OŠ „Miloje Vasić” u Kaluđerici i OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu.  U Galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocke – Rančićeva kuća 22. septembra u 18 časova biće otvorena izložba „Moje okruženje – nasleđe i priroda”. Na konkursu su učestvovali predškolci i učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Grocka, sa ciljem upoznavanja i edukacije dece i mladih sa lepotom i vrednostima u okruženju, kao osnovnim vidom buduće zaštite i očuvanja. Na otvaranju izložbe nastupaju učenici OMŠ „Grocka” sa prigodnim programom.

Obilazak teritorije opštine Grocka, koji se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, kako bi se izletnici upoznali sa vrednim kulturnim i prirodnim blagom ove beogradske opštine održaće se u sredu, 27. septembra. Zainteresovani se prijavljuju Turističkoj organizaciji Beograda. Polazak je u 8.30 časova ispred Starog dvora, a svi prijavljeni moći će da vide  arheološko nalazište „Belo brdo” u Vinči,  Rančićevu kuću u Grockoj, zaštićenu ambijentalnu celinu „Gročanska čaršija”, kasnorimsku grobnicu u Brestoviku, Manastir Rajinovac u Begaljici, Agino brdo u Grockoj – vidikovac restorana „Vinogradi”, Konjički klub u Grockoj i Ogledno dobro Radmilovac u Vinči. Povratak za Beograd je oko 17 časova.

Drugi po redu Sajam zimnice pod nazivom „Jesenja kuhinja” održaće se 28. i 29. septembra u šetališnoj zoni zaštićene ambijentalne celine „Gročanska čaršija” u organizaciji JP „Pijace i zelenilo”, Gradske opštine Grocka i Centra za kulturu Grocka. U okviru svečanog otvaranja 28. septembra od 10 sati održaće se i tribina posvećena neolitskoj kuhinji uz prateću autorsku izložbu arheologa Dragana Jankovića, kustosa  Muzeja grada Beograda na lokalitetu „Belo brdo” u Vinči, etno-izložba Unije žena opštine Grocka posvećena trpezi u skupštinskoj sali GO Grocka, a program će upotpuniti učenici Osnovne muzičke škole u Grockoj. Program podržavaju brojni pojedinci i udruženja sa teritorije opštine Grocka, te će ovom prilikom ribolovni klub „Dunavac” iz Grocke na licu mesta spravljati pasulj i riblju čorbu, peći će se paprika, a najbolje dekorisan štand i najukusniji džem po odluci stručnog žirija sačinjenog od kuvara dobiće i vredne kulinarske nagrade u vidu kuhinjskog pribora. 

Tribinski program o Kasnorimskoj grobnici u Brestoviku održava se u saradnji sa Centrom za urbani razvoj, kao i u saradnji sa arheologom Draganom Jankovićem, kustosom Muzeja grada Beograda na lokalitetu „Belo brdo” u Vinči, sa temom vinčanske kulture. Predavanje o grobnici u Brestoviku održaće se 29. septembra u 18 časova u skupštinskoj sali Opštine Grocka i 2. oktobra u 11 časova u Srednjoj školi u Grockoj. Predavanje o Vinčanskoj kulturi održaće se 2. oktobra u 18 časova u svečanoj sali Opštine Grocka.

Održaće se i stručna vođenja Rančićevom kućom u Grockoj, zaštićenim spomenikom kulture pod tematskim nazivom „Rančićeva kuća: toplina varoškog doma Grocke”. Kustoska vođenja podrazumevaju upoznavanje sa neimarstvom lokalnog podneblja čiji je reprezentativni primer Rančićeva kuća, i narodnom tradicijom u kojoj je nastalo. Posete se najavljuju (zakazuju) na kontakt broj 064/ 6473-750.

Učešće u svim programima je besplatno.