sreda, 20. septembar 2017.

Grad Beograd podržava novi program obuke za bezbednost dece u osnovnim školama

Ministar policije Nebojša Stefanović, ministar prosvete Mladen Šarčević i načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić prisustvovali su danas času Osnovi bezbednosti dece u Osnovnoj školi „Borislav Pekić” na Novom Beogradu.

Osnovi bezbednosti dece je novi fakultativni predmet koji je uveden u osnovne škole u Srbiji, a cilj je sticanje novih i unapređenje postojećih znanja i veština koje su usmerene na podizanje bezbednosne kulture učenika.

Sandra Pantelić je istakla da Grad Beograd podržava ovakve i slične programe koje sprovode nadležna ministarstva radi zaštite naših najmlađih sugrađana.

– Na današnjem času učenici su bili u prilici da se upoznaju sa prvim koracima u osnovama bezbednosti, pre svega sa radom policije, a mi iz lokalne samouprave bićemo na raspolaganju školama i policiji u primeni tih mera – ukazala je načelnica Gradske uprave za Beoinfo. 

Ministar Stefanović je istakao da će više od 2.000 obučenih policajaca držati obuku za učenike četvrtih i šestih razreda širom Srbije. 

– Mališani su na današnjem času, iz predmeta koji se neće ocenjivati, imali priliku da se upoznaju sa radom policije, ali i kako da se snalaze u vanrednim situacijama, kako da se zaštite u saobraćaju ili od opasnosti koje nosi droga ili internet. Cilj je da naša deca nikada ne budu povređena, da ne dolaze u kontakt sa narkoticima, da ne budu plen na putu od škole do kuće  – ukazao je Stefanović i zahvalio  ministru Šarčeviću jer je prihvatio inicijativu za pokretanje ovog projekta.

On je istakao da se nada da će za godinu ili dve ova nastava dati sistemski rezultat u bezbednosti naše dece, ali i svih drugih sugrađana, što je i osnovni zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova.  

Šarčević je podsetio da su dva ministarstva 26. juna ove godine, na inicijativu ministra Stefanovića, potpisala sporazum o izvođenju ovakvih vidova nastave.  Ta nastava će se, prema njegovim rečima, odvijati na času razrednog starešine, za učenike četvrtih i šestih razreda, i može se očekivati da njome u budućnosti budu obuhvaćeni i drugi uzrasti.  

Događaju su prisustvovali direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.