sreda, 20. septembar 2017.

U Galeriji Centra za kulturu „Vlada Divljan” izložba osam bugarskih umetnika

U Galeriji Centra za kulturu „Vlada Divljan” sutra, 21. septembra,  u 18 časova biće otvorena izložba „Destinacije” osam bugarskih umetnika. Izložba se otvara uz pomoć Fondacije „Trejs za ljude”. Beograd će ovim povodom posetiti i predsednik Saveza likovnih umetnika Bugarske Ljuben Genov i njegov zamenik Dimitar Grozdanov, koji u realizaciji izložbe učestvuju i svojim delima. 

Beogradska publika imaće priliku da se susretne i sa delima Vasilke Moneve, čiji radovi se nalaze i u Luvru, kao i delima Nikolaja Janikijeva – prvog savremenog bugarskog umetnika čije je umetničko delo u julu prodato u jednoj od najprestižnijih aukcijskih kuća Christie's. Među osam umetnika zastupljena je i Dolores Dilova, čiji je otac Dilo Dilov sledbenik beogradske likovne akademije i  učenik profesora Mila Milunovića. Umetnici kao što su Rumen Načev i Stanimir Želev već su dobro poznati srpskoj publici. Među izlagačima je i Ivo Hadžimišev, autor preko 20 samostalnih kolekcija fotografija i foto-eseja koje su prikazane i u Engleskoj, Austriji, Holandiji, Francuskoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Nigeriji, Mađarskoj, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Prepoznajući značaj kulturnog nasleđa i ulogu kulture u životima svih nas, Fondacija „Trejs za ljude” je odlučila da uz pomoć istaknutih bugarskih umetnika, čija dela će posetioci imati priliku da vide na izložbi „Destinacije”, podrži restauraciju zgrade Narodnog muzeja. Sredstva prikupljena aukcijom dela savremenih bugarskih umetnika biće usmerena na realizaciju ovog značajnog projekta, čiji će završetak doneti neizmerno zadovoljstvo kako građanima tako i svim gostima Srbije.