petak, 22. septembar 2017.

Odbornici o ugovoru za Vinču, podzemnim garažama...

Odbornici Skupštine grada odlučivaće na sednici zakazanoj za utorak, 26. septembar, o dodeli ugovora francusko-japanskom konzorcijumu „Suez Environemental” za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije Vinča, najavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, ukoliko gradski parlament usvoji odluku, biće potpisan ugovor za tu investiciju, vrednu oko 300 miliona evra, kako bi se započelo sa realizacijom projekta.

– Time štitimo životnu sredinu, uspostavljamo nove ekološke standarde i prestajemo da budemo jedini grad u ovom delu Evrope koji nema fabriku za preradu otpada – rekao je Nikodijević Tanjugu.

Nadležni u gradu očekuju da izgradnja novog postrojenja započne naredne godine i da fabrika bude izgrađena tri godine od početka radova.

Nikodijević je pojasnio da će nova fabrika tretirati samo onaj otpad koji ne može da ide u reciklažu, dok će u međuvremenu, do izgradnje postrojenja, grad u svim opštinama napraviti reciklažna dvorišta za odvajanje otpada koji može da se reciklira.

– Izgradnjom fabrike počećemo da čuvamo zemljište, vodu i vazduh koji do sada nisu bili zaštićeni, s obzirom na to da smo imali najgoru deponiju koja se nalazila blizu centra grada – rekao je predsednik gradske skupštine i dodao da će se u tom postrojenju proizvoditi i toplotna i električna energija.

Prema rečima Nikodijevića, ugovorom je predviđeno da partner prvo sanira postojeću deponiju  u Vinči, koja je stara više od 40 godina.

– Ono što je nama poznato jeste da je ta deponija na nekim mestima duboka i do 70 metara, da postoje opasni zapaljivi gasovi...Taj otpad se mora tretirati sa posebnom pažnjom, moraju se ispumpavati gasovi, separatisati otpad... Tek kada završe tretman deponije, onda kreće izgradnja fabirke i to će trajati oko tri godine – rekao je Nikola Nikodijević.

Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o raspisivanju tendera, kako bi se pronašao partner za izgradnju četiri podzemne garaže u centru grada – na Trgu republike ispod „Staklenca”, na Studentskom trgu, na Kosančićevom vencu i u Kosovskoj ulici.

Taj posao, prema procenama, mogao bi da košta između 40 i 45 miliona evra, konačna cifra biće poznata po okončanju tendera.

Nikodijević veruje da bi, nakon tendera i izbora partnera, do februara 2018. godine mogao da bude potpisan ugovor, a zatim i da počne gradnja u drugoj polovini naredne godine.

On je naveo da se izgradnjom podzemnih garaža rešava problem parkiranja u centru Beograda i nastavlja koncept pretvaranja centra grada u pešačku zonu.

Pred odbornicima će se naći i Odluka o novoj lokaciji za postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da se podigne na Savskom keju, kod Železničke stanice.

– S ozbirom na to da će ta zgrada po završetku projekta „Beograd na vodi” biti Muzej srednjovekovne Srbije, prikladno je da ispred te zgrade bude spomenik Stefanu Nemanji – rekao je Nikodijević.

Ukoliko odbornici podrže predlog, Nagrada Grada Beograda dodeljivaće se u još jednoj oblasti – za najveće dostignuće u zaštiti životne sredine.

– Mnogo smo uradili na postizanju ekoloških standarda u poslednjih nekoliko godina u gradu i želimo da damo značaj onome što smo radili – rekao je Nikodijević.

Odbornici bi na sednici mogli da se izjasne o predlogu da se bulevar koji spaja Most na Adi sa Tošinim bunarom nazove Bulevar heroja sa Košara.

Građani su tokom višenedeljnog glasanja izabrali taj naziv, Komisija za imenovanje trgova i ulica usvojila je predlog, pa je potrebno još da saglasnost da Ministarstvo kulture, kako bi se i odbornici o tome izjasnili.

Odbornici će, između ostalog, odlučivati i o izmenama Odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i o izmenama Odluke o mreži osnovnih škola u gradu.

Takođe, odlučivaće se i o uspostavljanju saradnje između Beograda i Seula.

Na dnevnom redu su izmene Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome grad ima posebna svojinska ovlašćenja, Predlog master plana razvoja saobraćajne infrastrukture Beograda, kao i Odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća „Putevi Beograda”.