petak, 22. septembar 2017.

Do kraja godine potpisivanje Povelje o rodnoj ravnopravnosti

Na korak smo do potpisivanja Povelje o rodnoj ravnopravnosti i očekujemo da bude potpisana do kraja godine, rekla je Irena Vujović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda na današnjoj sednici ovog tela.  

Na ovoj sednici usvojen je izveštaj radnih grupa koje su se bavile posebnim aspektima važnim za ostvarivanje ovog cilja, a to su borba protiv nasilja u porodici, Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, ekonomsko osnaživanje žena, preventivna zdravstvena zaštita  i analiza stanja radnopravnog statusa zaposlenih žena.

Prema rečima Irene Vujović, Opština Savski venac je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija realizovala projekat obuke žena u IT sektoru. 

– Moja ideja je da preko Saveta za rodnu ravnopravnost u ovaj program obuke uključimo i sve druge beogradske opštine  jer je veliki broj žena zainteresovan za ovaj kurs koji traje četiri meseca. Ove žene bi mogle da volontiraju u gradskim komunalnim preduzećima kako bi i u praksi proverile svoje znanje, ali i doprinele njihovom radu – rekla je Vujovićeva.

Kada je reč o borbi protiv nasilja u porodici, na sednici Saveta za rodnu ravnopravnost se čulo da Grad Beograd nastavlja da finansira Sigurnu kuću, za šta je izdvojeno 20 miliona dinara, prvi put je izdvojeno i šest miliona za džeparac za ove žene, a na javnom konkursu je podržano nekoliko udruženja koja se bave borbom protiv nasilja u porodici, za šta je iz budžeta grada izdvojeno sedam miliona dinara.

Na sednici je održana i prezentacija Analize stanja radnopravnog statusa zaposlenih, u kojoj su još jedanput istaknuti poražavajući podaci kada je reč o položaju žena. 

Prema statistici, žene čine 53,4 odsto radno aktivnog stanovništva u Beogradu. U ukupnom broju zaposlenih žene su obrazovanije od muškaraca, ali još uvek, samo 33 posto žena su rukovodioci, iako su visokoobrazovane i većinom su angažovane na izvršilačkim funkcijama. Najviše zaposlenih žena ima u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, držvnoj upravi, a prema podacima za 2015. godinu žene su imale 10,8 posto niže zarade u odnosu na prosečnu zaradu u Beogradu. Rad žena na plaćenom  poslu ne oslobađa ih kućnog posla, koji nije dovoljno prepoznat i vrednovan. Radnim danima učešće neplaćenog posla u ukupnom je 30,3 posto kod žena, a kod muškaraca 12,8, a  danima vikenda učešće neplaćenog posla je čak 74,8 procenta. 

Na Savetu za rodnu ravnopravost usvojen je i plan aktivnosti za naredni period, a sednici su prisustvovale Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada, Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave, Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu, Mirjana Pavičić, sekretarka za informisanje, Sonja Podunavac, sekretarka za inspekcijske poslove Ljiljana Blagojević, javni pravobranilac grada Beograda.