utorak, 26. septembar 2017.

Usvojeno više planova detaljne regulacije

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici više planova detaljne regulacije i odluka o izradi planova detaljne regulacije važnih za funkcionisanje grada.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je najveći problem Beograda decenijama bio to što nije bio pokriven planovima, zbog čega postoji veliki broj divljih naselja i objekata.

– Zbog svega toga jedan od najvećih prioriteta i jeste bilo donošenje ovih planova. Prošle godine smo usvojili novi generalni plan, kao i planove generalne regulacije, njih gotovo 170. Danas imamo pokrivenost grada planovima oko 60 odsto. Usvojili smo strateške smernice razvoja grada. Po njima će se grad razvijati unutar svojih granica, bez nekontrolisanog širenja, unutar nekadašnjih industrijskih zona. Orijentišemo se takođe i na ekološke vidove prevoza, kako bismo izbegli prekomernu upotrebu motornih vozila. Jedan od tih principa je i spuštanje Beograda na reke i svi ti elementi zajedno čine viziju Beograda u budućnosti – naglasio je Folić.

Doneti su planovi detaljne regulacije bloka između ulica Vodovodske, Brane Cvetkovića, Rajka Ružića, Provalijske i regulacije Žarkovačkog potoka na opštini Čukarica i Plan detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac u Starom gradu, bloka između ulica Tošin bunar, Trogirske, Petra Kočića i Skadarske u Zemunu.

Usvojeni su i predlozi odluka o izradi plana detaljne regulacije područja između Bulevara vojvode Putnika i ulica Prahovske i Štipske na Savskom vencu, bloka između Koste Glavinića, Ruske, nadvožnjaka železničke pruge i Bulevara vojvode Mišića, za deo Bloka 20 i pijace u delu Bloka 44 na Novom Beogradu. Doneta su i odluke o izradi planova detaljne regulacije pijaca Kalenić i Banjica, kao i bloka između ulica Vojvode Stepe, Otokara Keršovanija, Bilećke i Generala Rašića na Voždovcu, kao i područja između ulica Stevana Brakusa, Valjevske i Toše Jovanovića na Čukarici.

Usvojena je i odluka o izmeni Plana detaljne regulacije za područje između ulica Francuske, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška i postojeće pruge na Dorćolu, kao i regulacije Boka 51 na Novom Beogradu. Odbornici su usvojili i odluke o izradi plana detaljne regulacije dela treće mesne zajednice u Lazarevcu, kao i za izgradnju glavnog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda Lazarevac.