utorak, 26. septembar 2017.

Oblast životne sredine ubuduće u Nagradi Grada Beograda

U okviru Nagrade Grada Beograda od iduće godine dodeljivaće se, između ostalih, i nagrada za najvrednije dostignuće u oblasti zaštite životne sredine, odlučili su gradski odbornici.

Grad Beograd i Sekretarijat za zaštitu životne sredine gotovo pune tri decenije ulažu napore da životna sredina u Beogradu bude na zadovoljavajućem nivou. Prepoznato je da je zdrava životna sredina osnov za očuvanje ljudske egzistencije što se ogleda u sve većem učešću pojedinaca i društveno odgovornih subjekata koji daju doprinos u dobrovoljnim i organizovanim akcijama koje imaju za cilj unapređenje životne sredine u Beogradu. Kako bi se šira javnost još više motivisala, ove napore potrebno je nagraditi pa će se tako od iduće godine pored nagrada u oblasti umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, poljoprivrede, novinarstva, obrazovanja i sporta, Nagrada Grada Beograda dodeljivati i za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u Beogradu u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Odbornici su usvojili i pravila Sofesta, promenili osnivački akt Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, kao i osnivački akt Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda. Data je i saglasnost na raspodelu neto dobiti iz 2016. za četiri javna preduzeća, kao i na rebalans programa poslovanja za 2017. JP „Sava centar”. Izmenjeni su i dopunjeni zaključci koji se tiču analize i utvrđivanja nepokretnosti na kojima je Grad Beograd nosilac prava javne svojine, a koja koriste javna preduzeća. Takođe, usvojeni su i informacija vezana za rekonstrukciju postrojenja za preradu vode „Jezero”, program sprovođenja tehničke zaštite objekata i prostornih kulturno-istorijskih celina u Beogradu, druga faza, kao i godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2017.