petak, 6. oktobar 2017.

Siniša Mali: U naredne dve godine pokrivenost grada planovima čak 90 odsto

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas Urbanistički zavod Beograda, razgovarao sa rukovodstvom i zaposlenima ove gradske institucije i istakao da će u naredne dve godine biti završeno 120 urbanističkih planova, pa će čak 90 odsto teritorije grada biti pokriveno planovima.

Mali je istakao da je Urbanistički zavod, kao javno preduzeće Grada Beograda, bio pokretačka snaga koja je stajala iza buma investicija koje se dešavaju u glavnom gradu.

– Zaposleni u Urbanističkom zavodu nikada nisu radili više nego u prethodne tri godine, jer je u tom roku izrađeno više od sto planova generalne i detaljne regulacije. Zato je danas planovima pokriveno 65 odsto teritorije grada, a u naredne dve godine biće  završeno još 120 planova, čime će pokrivenost Beograda planovima biti čak 90 odsto – rekao je Siniša Mali.

On je dodao da najveći problem za gradnju u Beogradu nije bilo dobijanje građevinske dozvole, već što se nije znalo gde šta može da se gradi.

– Sada te planove imamo, i ko god ima zemljište, zna šta i koliko tamo može da gradi, te mu ostaje samo da sačini projekat i podnese zahtev za građevinsku dozvolu – kazao je gradonačelnik.

Mali je istakao i da su u Urbanističkom zavodu visokostručni kadrovi i zahvalio rukovodstvu te institucije na energiji da pokrene timski rad, koji je doneo veliki rezultat.

On je podsetio i da se sledeće godine obeležava 70 godina postojanja Urbanističkog zavoda Beograda, naglasivši da ova institucija ima čime da se pohvali, kako pred svojim sugrađanima tako i u stručnoj javnosti.

– To će biti kruna svega što smo u protekle tri i po godine zajedno uradili, kako u oblasti urbanizma i urbanog planiranja tako i u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i pokretanja velikog ciklusa investicija – istakao je Mali.

Direktorka Urbanističkog zavoda Beograda  Vesna Tahov kazala je da su zaposleni ovog javnog preduzeća razgovarali sa gradonačelnikom o najvažnijim planskim dokumentima.

– Među njima su planovi poput veze između savske i dunavske padine, sektor 3 UMP-a, koji je bitna saobraćajnica za ceo grad, Blok 13 sa planovima za filharmoniju, park Ušće i drugi. Obavestili smo gradonačelnika i o budućim tribinama kako bi građane detaljnije upoznali sa planovima koje radimo jer su planovi napravljeni za ljude a ne da ostanu na papiru – kazala je Vesna Tahov.

Obilasku Urbanističkog zavoda Beograda prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.