četvrtak, 19. oktobar 2017.

Mali i Nikodijević primili predstavnike Subnora Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević organizovali su danas prijem u Starom dvoru za predstavnike Subnora Beograda, čime je počelo obeležavanje 73. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Gradonačelnik je naglasio da je ovo još jedna prilika da velikanima koji su oslobodili naš glavni grad kažemo „veliko hvala”. 

– Ovi ljudi su izvojevali slobodu za nas i zato je važno da iz godine u godinu dostojno obeležavamo Dan oslobođenja Beograda. Nastavićemo da gradimo Beograd i da otvaramo nova radna mesta kako bismo mladima dali priliku da svoju budućnost imaju ovde. Velikani su svoju borbu imali, a danas je naša borba da Beograd i Srbija budu ekonomski jaki i zaštićeni i da buduće generacije imaju pravu sigurnost u svojoj zemlji – istakao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio na dešavanja kojima će se obeležiti godišnjica, a to su vojni miting u Batajnici, svečana akademija i otvaranje obnovljenog Muzeja savremene umetnosti.   

Predsednik Subnora Beograda Boro Ercegovac zahvalio je na prijemu i istakao značaj obeležavanja ovog važnog datuma za buduće generacije jer treba da se uče na našoj antfašističkoj istoriji.

Kristina Jovanović, nosilac Partizanske spomenice 1941. godine, istakla je da je srećna kada vidi da se danas ne zaboravljaju njeni saborci i kada se odaje počast izginulim herojima. 

– Jurišali smo zajedno sa crvenoarmejcima, ginuli i odali su nam priznanje da smo podjednako hrabri i požrtvovani. Uspomena je mnogo i ne treba da zaboravimo naše saborce koji su dali život za oslobođenje Beograda. Srećna sam što sam odmah po završetku rata ostala da zajedno sa mojim drugovima obnavljam Beograd koji je bio u ruševinama. Nastavila sam kao udarnik da stvaram novi Beograd i danas uživam kada vidim mlade ljude da ne zaboravljaju našu antifašističku borbu i slavnu istoriju – rekla je Kristina Jovanović.