četvrtak, 19. oktobar 2017.

Republički festival „Deca kompozitori” u ponedeljak

Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori” (Fedemus 2017), 22. po redu, biće održan u ponedeljak, 23. oktobra, u 17 časova u sali „Donka Špiček” Dečjeg  kulturnog centra Beograda pod nazivom „Hajde da pevamo”. Na koncertu će učestvovati mali kompozitori i kantautori iz Pančeva, Vršca, Lazarevca, Kruševca, Valjeva, Beočina, Kragujevca, Aranđelovca, Sremske Mitrovice, Velikog Popovića i Beograda.

Ovaj festival od 1995. godine afirmiše mlade talente i jedini je festival na kome deca učestvuju kao kompozitori, autori muzike i teksta, i kao izvođači. Festival promoviše dečje stvaralaštvo i kreativan rad odraslih sa decom, a konkurs svake godine raspisuje dečji kulturni centar za dečju kompoziciju u oblasti vokalnog i instrumentalnog stvaralaštva. 

Na konkursu, koji je bio raspisan u januaru, pristiglo je više stotina kompozicija iz preko trideset gradova i mesta Srbije koje su, grupno ili pojedinačno, komponovala deca osnovnih  škola, na svoje ili tekstove svojih vršnjaka. Po završenom konkursu, u martu selekciona komisija, u sastavu naših eminentnih profesora muzike i aranžera, odabrala je dvanaest instrumentalnih, dve elektronske kompjuterske kompozicije, uz koje će plesati članice Baletskog studija DKCB-a  i  jedanaest vokalnih kompozicija  za koje su izrađene matrice, snimljene u studiju „MT” Mikija Todorovića. Snimljene vokalne kompozicije našle su se na novom CD-u.

Od samog početka realizacije festivala pokrovitelji su Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja. Festival „Deca kompozitori” propisan je nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja. Do sada su izdate tri audio-kasete, deset audio CD-a u izdnju PGP-a i pet samostalnih  izdanja. Ova izdanja prate i notne zbirke u kojima se nalaze oko dvesta sedamdeset vokalnih kompozicija.