petak, 20. oktobar 2017.

Predstavljeni turistički i privredni potencijali Beograda u Rijeci

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević prisustvovao je danas manifestaciji povodom obeležavanja 300 godina pravoslavlja u Rijeci, koja je upriličena u tom gradu. Kako je objasnio Milosavljević, tada se obeležava dan kada je ukazom cara Karla VI odobreno naseljavanje 200 pravoslavnih porodica na području Rijeke i time uspostavljen kosmopolitski pristup – da se različitosti cene, a ne diskavlifikuju.

– S obzirom na to da već ima 300 godina od tog ukaza, ovo je bitna manifestacija i Grad Beograd je rado prihvatio poziv Privredne komore Rijeke i Grada Rijeke i sa svojom privrednom i kulturno-turističkom delegacijom prisustvovao ovom jubileju. Mi smo iskoristili jubilej da, sa jedne strane predstavimo turističku i kulturnu ponudu grada Beograda, a domaćin Rijeka je insistirao da jedan deo naše ponude budu Dani Skadarlije u Rijeci i Opatiji. Ovom prilikom zahvaljujem turističkim predstavnicima i ugostiteljima iz Skadarlije koji su došli o svom trošku i prezentovali lepotu i čari naše boemske ulice – objasnio je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, delegacija Grada Beograda je na današnjem Privrednom forumu regiona, koji je organizovan u okviru ove manifestacije, predstavila sve investicije i potencijale koje Beograd ima. 

– Dobili smo pohvale za koncept i način kako Beograd unapređuje svoj poslovni ambijent, a moja uloga je bila da predstavim Beograd kao jedan od najpoželjnijih investicionih gradova. Naš portfolio investicija je ovde predstavljen, ali ono što je mnogo bitnije je da su naši privrednici u organizaciji Privredne komore Beograda imali priliku da direktno sarađuju sa privrednicima iz Hrvatske, BiH, Mađarske i drugima koji su ovde prisutni. Imaćemo priliku i da dogovore koje ovde pravimo nastavimo na Beogradskim investicionim danima, koji će biti organizovani 9. i 10. novembra – objasnio je Milosavljević. 

Zaključeno je da smo mi u regionu upućeni jedni na druge, naveo je on, i dodao da zajedničkim projektima treba da gradimo budućnost. 

– Početak ovog foruma obeležila je inicijativa da se napravi zajednički turistički proizvod za region. Idemo u duhu pravljenja dobrih projekata da kroz privrednu i kulturnu saradnju unapređujemo i bilateralnu saradnju dve države – naglasio je Milosavljević i dodao da je na forumu iskazano zadovoljstvo što se obnavljaju posete turista iz Srbije, ali i što turisti iz Hrvatske sve više posećuju Srbiju.