nedelja, 22. oktobar 2017.

Otvoren 62. Beogradski sajam knjiga

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić prisustvovala je večeras otvaranju 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koji su zvanično otvorili austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović.

U fokusu ovogodišnjeg sajma knjiga, koji traje do 29. oktobra, jeste savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstavljaju se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Ivona Jevtić rekla je da je ovogodišnji moto sajma „Ključ je u knjigama” i preporučila deci da se više edukuju jer na raspolaganju imaju informacije na svakom koraku.

– Naš sajam knjiga je možda drugi u Evropi, posle frankfurtskog, što je zapravo pravi ključ. U fokusu ovogodišnjeg sajma je savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstavljaju se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsetimo istinskih vrednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje. Posetiocima je predstavljeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz ove četiri države, od čega, zahvaljujući saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova – rekla je Ivona Jevtić i dodala da je ovaj sajam prošle godine posetilo 190.000 ljudi.

Počasni gost sajma Gaus rekao je da za bogatstvo glasova i zvukova savremena književnost na nemačkom jeziku ima da zahvali upravo činjenici da ne postoji jedna obavezujuća i uzorna norma, već nekoliko različitih varijanata standardnog jezika, ali da razlike ipak nisu toliko velike. 

– Srećan sam što mogu da čitam knjige autora iz Bazela ili Kelna i što isto tako na mojim knjigama u knjižarama u Lucernu, Vaducu ili Lajpcigu nema napomene „prevedeno s austrijskog” – istakao je Gaus.

Akademik Miro Vuksanović rekao je da je na srpskom jeziku nastala velika književnost, koja traje ceo milenijum, a imala je neponovljivog narodnog pesnika i pripovedača, imala je i ima odlične pisce i okuplja 500.000 reči.

– Naš sajam, kao savršena opšta smotra odbrane jezika, kao knjiga otvorena za čitanje što je njen jedini život, tako je otvoren – naveo je Vuksanović.

Sajam knjiga prostire se na više od 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a od 25. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu će se takođe održati 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market”.

Školski dan 62. sajma biće četvrtak, 26. oktobar. 

Međunarodni sajam knjiga će do 29. oktobra pod sloganom „Ključ je u knjigama” okupiti oko 500 direktnih izlagača, od kojih 50 iz inostranstva.