petak, 24. novembar 2017.

Vesić: Novi klub za stare na Vračaru polovinom decembra

Gradski menadžer Goran Vesić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković obišli su danas radove na rekonstrukciji prostora u Ulici prote Mateje u kojem će se nalaziti novi klub za stare.

Vesić je rekao da je u pitanju 27. klub za seniore u Beogradu, te da će do kraja godine, osim ovog, biti završen i klub u Batajnici. U planu je, dodao je, da naredne godine budu završena još dva kluba, tako da će ih, na teritoriji Beograda, ukupno biti 30.

- Ovaj projekat je vredan 4,5 miliona dinara, radovi su počeli 16. novembra i očekujemo da će se završiti 16. decembra. U opštini Vračar živi veliki broj seniora i osim jednog kluba u drugom delu Vračara, ukazala se potreba da se otvori još jedan. Ovaj objekat, na mestu bivše mesne zajednice, ima više od 400 kvadratnih metara i to će biti najveći klub za seniore u Beogradu – istakao je Vesić i zahvalio opštini Vračar i njenom predsedniku na prostoru koji su ustupili za ovu namenu. 

Prema njegovim rečima, u klubove dolaze penzioneri, imaju besplatne programe, a organizuju se izleti i čitav niz programa koji su važni za njih, kako bi kvalitet njihovog života bio bolji.

- Ove godine Grad je organizovao i besplatne izlete za seniore i više od 40.000 ljudi je imalo priliku da ide nazlete. Na taj način se trudimo da toj populaciji, koja u Beogradu broji 407.000 ljudi, omogućimo bolji kvalitet života. Prošlog meseca je aktiviran i projekat senior kartica i već imamo 100.000 penzionera koji su uzeli svoju karticu. Osim toga, imamo i gerontodomaćice i čitav niz drugih projekaa – naveo je Vesić.

Kako je naglasio, opština Vračar je primer dobrog odnosa prema najstarijim sugrađanima jer imaju svoje programe za koje izdvajaju novac iz opštinskog budžeta.

Vesić je zahvalio i sekretarki Stanisavljević koja, kako je neveo, i vodi ovaj projekat.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je navela da je s obzirom na 17.000 najstarijih sugrađana i potreban tako veliki prostor u kome će provoditi svoje vreme.

- Imajući u vidu ukupan broj stanovnika Vračara, veliki deo i zauzimaju najstariji sugrađani. Grad Beograd je uveo i veliki broj besplatnih aktivnosti, koje će takođe biti i u ovom novom klubu. Sve to što realizujemo smo i obećali – istakla je sekretarka.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je izrazio zadovoljstvo zbog novog kluba i podsetio da ta opština ima i klub u Ulici Sime Igumanova. 

- Naši penzioneri jedva čekaju da se novi prostor završi. To će biti moderno uređen prostor zahvaljujući sekretarki Stanisavljević i gradskom menadžeru koji su aktivno, od leta ovde prisutni – istakao je Nedeljković.

U toj opštini, dodao je Nedeljković, postoje usluge „vračarski majstor“ i gerontodomaćice koji su na uslluzi starijoj populaciji.