petak, 24. novembar 2017.

Siniša Mali: Povećan broj mesta za predškolsku nastavu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je OŠ „Vojvoda Mišić“ na Savskom vencu u kojoj su u okviru projekta „Mreža škola“ adaptirane raspoložive prostorije, čime je dobijeno 75 mesta za predškolce PU Savski venac“.

Događaju je prisustvovao sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, kao i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

Mali je istakao da je u OŠ „Vojvoda Mišić“ rekonstruisan i adaptiran deo škole koji je bio prazan, te da je na taj način oslobođeno mesto za 75 predškolaca. Vrtići u koje su mališani do sada išli, naveo je gradonačelnik,  na taj način su dobili isto toliko mesta.

– To je jedan od načina da smanjujemo listu čekanja u vrtićima, a da sa druge strane i roditelji budu zadovoljni. Njihova reakcija je fenomenalna, jer mnogi od njih uz predškolce imaju i decu koja pohađaju osnovnu školu, pa sada ne moraju da ih vode na dva mesta. Pre nekoliko nedelja otvorili smo sličan adaptirani prostor u OŠ "1300 kaplara" na Zvezdari, dok će adaptacija OŠ "Jovan Cvijić" na Paliluli biti završena za nekoliko meseci – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, do septembra sledeće godine na ovaj način biće adaptirano još pet škola, čime će biti stvoreno još 1.000 do 1.200 mesta za mališane u vrtićima.

– To je način da, korak po korak, smanjujemo listu čekanja. Ove godine je u državne vrtiće primljeno oko 12.000 mališana, a tokom protekle dve i po isto toliko u privatne. Sve to je doprinelo da imamo nikada manju listu čekanja, koja je nažalost i dalje tu i na njoj se nalazi između 3.000 i 3.500 mališana. Adaptacija ovih prostorija, koje su uređene zaista fenomenalno i deci obezbeđuju maksimalne uslove, koštala je oko četiri i po miliona dinara. Da bismo napravili novi vrtić za 250 do 300 mališana, trebalo bi nam ne manje od tri miliona evra. Potrebno je pronaći lokaciju i obezbediti  infrastrukturu, dok na ovaj način pametnim potezima, vodeći računa o interesima dece i roditelja, za relativno mali novac možemo da uradimo velike stvari za Beograd i Beograđane – naglasio je Mali.

On je dodao da će rad na ovom projektu biti nastavljen, ali i da će grad nastojati da u što većem broju škola, gde za to postoje uslovi, prostorije budu adaptirane, čime će biti napravljeno još mesta u vrtićima.

– Naredne godine planiramo velike stvari kada je u pitanju predškolski sistem, ali i u osnovnim školama. Imaćemo foto-album za svaku osnovnu školu ili vrtić, pa ćemo na osnovu toga imati tačne podatke o tome šta bi u kojoj školi trebalo da se uradi. Primera radi, ovoj školi je potrebna nova fasada, ali i trajno rešenje za grejanje kako se više ne bi grejala na ugalj. Napravićemo projekat i analizu svih osnovnih škola i vrtića, pa će se naredne godine krenuti u intenzivno sređivanje. Tu mislim na fasade, dvorišta, fiskulturne sale i sve ostalo što je bitno da bi deca imala najbolje moguće uslove i bezbedno okruženje – zaključio je Mali.

Direktorka PU „Savski venac“ Gordana Petrović je istakla da otvaranje ovakvih prostora pri školama, ne samo na Savskom vencu, već na čitavoj teritoriji grada Beograda, znači svima koji se nalaze u obrazovnom sistemu.

– Deca predškolskog uzrasta, koja će ići u vrtić u okviru osnovne škole, biće na neki način adaptirana i sigurno će im polazak u školu biti olakšan. Moram da pohvalim ulogu i inicijativu grada Beograda, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i posebno Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda – rekla je Gordana Petrović.