petak, 15. decembar 2017.

Mladenović: Drugi gradovi nam traže model za senior karticu

Do sada je više od 140 hiljada starijih sugrađana podiglo senior karticu, a oko 150 kompanija uključilo se u ovaj projekat koji se pokazao kao odličan, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na TV Pink. 

– Pozivam sve naše starije sugrađane da se prijave i uzmu karticu jer na oko 450 prodajnih mesta mogu da ostvare popuste od pet do pedeset odsto. Izdavanje kartice je besplatno, popusti nisu zanemarljivi i na oaj način može da se značajno uštedi na kućnom budžetu – rekao je Mladenović.

On je dodao da se na listi za popuste nalaze muzeji, pozorišta, gradska komunalna preduzeća, apoteke, trgovinski lanci i ovaj spisak je svakog dana sve duži jer se veliki broj društveno odgovornih kompanija priključuje projektu. 

– Beograd ima više od 400.000 penzionera i ovaj projekat je namenjen upravo njima. Zovu nas iz drugih gradova i opština u Srbiji i traže nam model jer hoće da se ugledaju na Beograd, da i njihovi penzioneri imaju senior karticu – istakao je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o projektu „Da se radi i gradi po tvom”, Mladenović je podsetio da je grad izdvojio 200 miliona dinara u budžetu za 2018. godinu za projekte koje će birati i za njih glasati sami Beograđani. 

– Svako može na sajtu „Beokoma” ili na aplikaciji da predloži šta misli da treba da se uradi u svom komšiluku ili u gradu uopšte. Udružuju se ulice, skupštine stanara i predlažu ili rekonstrukciju ulice, izgradnju parka, teretane na otvorenom, parking prostora – rekao je Madenović, podsetivši da svaka gradska opština ima još deset miliona dinara samo za projekte na toj opštini.

Prema njegovim rečima, posle toga se ide na glasanje i Beograđani opet odlučuju o tome koji projekti će se raditi. 

– Kada izaberu, znaće da su oni za to glasali jer sve je transparentno i onaj projekt koji bude dobio najveći broj glasova, a uklopi se u ovu sumu koja je za to namenjena, biće realizovan. Do sada je odziv neverovatan jer je već stiglo oko 4.000 predloga i ova interakcija sa Beograđanima je vrlo važna – rekao je Andreja Mladenović.

On je podsetio da će se iduće godine održati 65. po redu tradicionalni Martovski festival kratkometražnog i  dokumentarnog filma. 

– Veliko je interesovanje za učešće na ovom festivalu, konkurs je u toku i već ima više od 500 prijava iz inostranstva. Ova kulturna manifestacija je veoma značajna i za Grad Beograd i za srpsku kinematografiju, a posebno je akcenat na domaćim autorima, kao i na tome da mladi autori koji tek ulaze u svet filma obeleže ovaj festival – istakao je Andreja Mladenović.